Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

НЕБЕЗПЕКА КЛІЩІВ ДЛЯ ЛЮДИНИ ТА ДОМАШНІХ УЛЮБЛЕНЦІВ

Дата: 26.03.2024 11:29
Кількість переглядів: 28

Фото без опису☝З березня наступає сезон активності кліщів, особливо зараз, коли по всій нашій країні приходить рання весна. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань. Розказуємо, як захиститись від укусів кліщів під час прогулянки у парку чи лісі і що робити, якщо виявили кліща на шкірі.

☝ Різновиди кліщів можуть призвести до багатьох хвороб, найпоширенішими з них в Україні є кліщовий вірусний енцефаліт та бореліоз, більш відому як хвороба Лайма.

🔹 Кліщовий енцефаліт

Це запалення головного мозку, що як наслідок, може призвести до паралічу та смерті пацієнта. Специфічних ліків проти енцефаліту немає – тільки симптоматичне лікування вдома чи в лікарні в разі важкого перебігу.

Найкращий захист від кліщового енцефаліту – це завчасна вакцинація дітей та дорослих. Потрібно отримати три дози вакцини. Інтервал між першою та другою дозою 1-3 місяці, між другою та третьою – 5-12 місяців. Першу бустерну дозу вводять через 3 роки, наступні – кожні 5 років після останньої бустерної дози.

🔹 Хвороба Лайма (бореліоз)

Первинними симптомами цієї хвороби є гарячка, головний біль, сильна втома та часто – характерна червона пляма в місці укусу (еритема), яка з часом більшає і стає схожою на мішень. Іншими проявами хвороби Лайма можуть бути біль у суглобах, серці (кардит) чи частковий параліч обличчя або шиї.

Якщо в перші тижні, а краще – дні, не зупинити хворобу Лайма курсом антибіотиків або не завершити її лікування, вона перейде в хронічну форму, яка не піддається ефективній медикаментозній терапії.

☝ Як вберегтись

✅ Подбайте про відповідний одяг.

✅ Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям.

✅ Місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

✅ При поверненні додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його.

✅ Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

✅ Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність кліщів.

✅ Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Обробляйте спеціальними препаратами домашніх улюбленців.

☝Як виявити укус

🔹Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин, в цей час виділяючи анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Лише згодом, як правило, через кілька годин виникає відчуття болю або дискомфорт на місці укусу.

🔹Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах. Також кусають і можуть бути небезпечними навіть маленькі кліщі – майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща).

🔹Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі. Вони можуть потрапити на на ваше тіло й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі чи речах. Кліщі можуть потрапити до житла із букетами квітів, собаками або іншими тваринами.

☝ Що робити, якщо ви виявили на собі кліща:

✅ Обробіть місце укусу хлоргексидином, водою з милом, спиртом тощо.

✅ Одразу зв’яжіться із сімейним лікарем: очно чи дистанційно.

✅ Отримайте рецепт на антибіотик, потрібний для знищення борелій, які, можливо, вам передалися.

✅ Повністю закінчіть призначений лікарем курс антибіотиків, не перериваючи його.

✅ Будьте уважні до симптомів хвороби Лайма після лікування – можливо, буде потрібен другий етап терапії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь