Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Спалювання соломи та стерні – злочин проти ґрунтів України

Дата: 14.03.2024 14:01
Кількість переглядів: 24

Фото без описуНа сьогоднішній день гостро стоїть питання виникнення значної кількості пожеж, що виникають внаслідок спалювання сухої природної рослинності, стерні, соломи, післязбиральних залишків та сміття.

Саме тому необхідно неухильно дотримуватися вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства у лісових масивах, сільгоспугіддях та утриматися від спалювання трави, сухостою, сміття і стерні після завершення збирання сільськогосподарських культур.

На сьогодні дуже гостро стоїть питання  появи пожеж, що виникають внаслідок спалювання стерні, соломи, післязбиральних залишків та сміття.

Незважаючи на заборони, щороку спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. Мало хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади. При спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту.

         Разом з стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур`яни. Спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно – болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших природних екосистемах приносить значну шкоду навколишньому середовищу, зростає ймовірність пожеж у житлових та дачних будинках. Адже для виникнення таких пожеж достатньо необережно кинутого маленького недопалку чи сірника.

          Окремо звертаємось до керівників сільгосппідприємств та організацій, фермерів та власників приватних господарств з проханням припинити спалювати стерню і використовувати сучасні методи її прибирання! Дотримуйтесь вимог правил пожежної безпеки під час зберігання зібраного врожаю. Адже незначне займання може спричинити виникнення масштабної пожежі та, як наслідок, призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв. Дбайте про стан навколишнього середовища. Адже знищення стерні це, водночас, знищення флори і фауни району. Агрономи стверджують: разом зі стернею вогонь знищує безцінну мікрофлору полів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки.

Під час воєнного стану ці дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.

При виявленні пожежі не впадайте в паніку та не приймайте поспішних, необдуманих рішень, а негайно телефонуйте за номером «101».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь