Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Наталія Яковенко – історикиня з європейським іменем Землячка, історикиня з європейським іменем, докторка історичних наук, професорка кафедри історії НаУКМА – Наталія Миколаївна Яковенко.

Дата: 19.01.2024 14:43
Кількість переглядів: 110

Фото без описуНаталія Яковенко народилась 16 жовтня 1942 року в селі Апрелівка, а її дитинство минуло в селі Миколо-Бабанка колишнього Бобринецького, нині Кропивницького району Кіровоградської області. Закінчивши школу, обрала для себе напрямок журналістики, проте, вступити на навчання не вдалося. Адже тоді, для вступу на журналістський факультет потрібно було щонайменше, два роки працювати на виробництві і мати власні публікації, а як говорить пані Наталія: «В стінгазеті я не друкувалася», тому перші два роки після закінчення школи вона працювала. Після чого, вступила на навчання до Київського національного університету на факультет української філології, де провчившись один рік, вирішила перевестися до Львівського університету аби вивчати латинську мову. Але там дівчині у переведенні відмовили, мовляв: «…Багато вас тут таких. То там повчаться, то тут, потім ще кудись схочеться… Тільки кошти державні витрачай на вас. Не можна!».

Наталія Миколаївна не розгубилася і вирішила стояти на своєму, якщо перевестися не вдається, значить потрібно вступати. Дівчина забирає документи з Київського університету і випробовує свої сили у Львівському. Всі п’ять вступних іспитів Наталія Миколаївна склала на «відмінно», але через деякі обставини, зарахували юнку не на перший, а на другий курс навчання, за умови, що вона протягом першого семестру складе всю різницю, адже напрямки навчання різні і кредити по дисциплінах, відповідно теж.

У 1967 році закінчила класичне відділення іноземних мов Львівського університету; почавши з вивчення латини, перейшла до прикладної історії. В одному зі своїх інтерв’ю, Наталія Миколаївна розповідала, що на університетському курсі було всього 5 студентів, що передбачало ґрунтовну підготовку їх як фахівців.

Після закінчення університету Наталія Миколаївна працювала:

1970-1981 рр. Центральний державний історичний архів, старший науковий співробітник;

1981-1987 рр. Київський державний університет імені Тараса Шевченка, викладач;

1987-1991 рр. Інститут історії України НАНУ, старший науковий співробітник;

1991-1995 рр. Інститут української археографії і джерелознавства НАНУ, завідувачка відділу;

з 1992 р. НАУКМА, завідувач кафедри історії, нині професорка кафедри.

В Інституті історії НАНУ захистила дисертацію з латинської палеографії (щодо документів походженням з України). Згодом почала працювати як професійний історик, починаючи з питань історії української шляхти. Доктор історичних наук (1994). Її учнями є Володимир Собчук, Наталя Старченко, Сергій Горін, Валерій Зема, Тетяна Шевченко, Володимир Поліщук, Віталій Михайловський, Ігор Тесленко, Оксана Коваленко, Тетяна Григор’єва, Оксана Задорожна та інші.

Н. Яковенко заснувала Інститут Східно-Центральної Європи, з 1998 року – голова Товариства дослідників Центрально-Східної Європи. Разом з Ярославом Грицаком належить до грона нечисленних українських істориків, які осучаснюють методологію української історичної науки. Рефлексії Наталії Миколаївни над українською історією несуть особистісну печать її таланту і виростають із свободи творчості.

Основними працями Наталії Яковенко є: Нарис з історії України з найдавніших часів до кінця ХVІІІ ст.: [Навч.посібник для учнів гуманіт. гімназій, ліцеїв, студентів іст. фак. вузів, вчителів.] К.: Генеза, 1997. – 312с.;

Яковенко Наталя. Паралельний світ. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI–XVII ст. – Київ: Критика, 2002. — 416 с.;

Яковенко Наталя. Вступ до історії. – К. Критика, 2007. – 376 с.;

Яковенко Наталя.

Українська шляхта з кінця ХІV ст. – до середини ХVІІ століття. Волинь і Центральна Україна. Видання друге, переглянуте і виправлене. – К.: Критика, 2008. – 472с.;

Дзеркала ідентичності. Дослідження з історії уявлень та ідей ХVІІ- початку ХVІІІ ст. К.: Laurus, 2012. – 472с.;

Наталя Яковенко.

У пошуках Нового неба. Життя і тексти Йоаникія Галятовського. – К.: Лаурус; Критика, 2017. – 704с., та ін.

Завдяки краєзнавиці, педагогині та музеєзнавці – Ларисі Анатоліївні Гайді, значна частина праць Наталії Яковенко доповнює фондове зібрання нашого місцевого музею.

Наталія Миколаївна нагороджена премією імені М. С. Грушевського (1996), освітньої фундації П. Яцика (1995), Фонду імені Гелени (1996). Має відзнаку – Хрест Івана Мазепи (2010). Голова Товариства дослідників Центрально-Східної Європи (1998). Кавалер Ордену «За інтелектуальну відвагу» (2001). Заслужений діяч науки і техніки. Увійшла до списку 100 найвпливовіших жінок України за версією журналу «Фокус» у 2006 році.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь