Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

До уваги землевласників, землекористувачів та орендарів!

Дата: 06.10.2023 11:48
Кількість переглядів: 355

Фото без описуШановні землевласники, землекористувачі та орендарі земельних ділянок, на яких розташовані пам’ятки археології

                                   (кургани та курганні групи)

 

Бобринецька міська рада доводить до вашого відома, що на території Бобринецької міської територіальної громади знаходиться 16 пам’яток археології, які взято на державний облік та перебувають під державною охороною.

      Відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону культурної спадщини» інформуємо, що всі пам’ятки археології є державною власністю.

       Рішенням виконкому від 14 липня 1988 року "Про взяття на державний облік нововиявлених пам'яток археології та затвердження охоронних зон навколо них, рішенням Кіровоградської обласної ради народних депутатів №59/2 від 21 січня 1983 року встановлено охоронні зони і зони регулювання забудови для пам'яток археології (курганів): для поодиноких курганів кордони охоронної зони – 10 м від краю насипу, кордони зони забудови – 100 м від краю насипу, для курганних груп та курганних полів границі охоронної зони – 50 м від насипу від крайнього кургану. 

   На охоронних археологічних територіях, у межах зон охорони пам'яток забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охоронної культурної спадщини.

Згідно Закону України «Про охорону археологічної спадщини» усі власники/користувачі зобов’язані дотримуватися утримання, захисту та збереження, не допущення руйнації пам’ятки, розорювання.

 

 Згідно статті 23 Закону України «Про охорону культурної спадщини» усі власники пам'яток чи їхніх частин або уповноважені ними органи, незалежно від форм власності на ці пам'ятки, зобов'язані укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронний договір.

 

  • Відсутність охоронного договору не звільняє особу від обов'язків,      зазначених цим законом.

 

 Порядок укладання охоронних договорів затверджений Кабінетом Міністрів України від 28 грудня 2001 року № 1768.

Виконання обовʼязку з укладання охоронних договорів здійснюється виключно через відділ «Центр надання адміністративних послуг» Бобринецької міської ради «Центр Дії», далі (ЦНАП) шляхом отримання адміністративної послуги 04-41 «Укладання охоронних договорів на памʼятки культурної спадщини».

Зі змістом інформаційної картки адміністративної послуги 04-41 «Укладання охоронних договорів на памʼятки культурної спадщини» можна ознайомитися на офіційному вебсайті міської громади/ради за посиланням https://bobrynecka-gromada.gov.ua/administrativni-poslugi-yaki-nadajutsya-u-cnap-14-52-00-29-07-2020 або безпосередньо у приміщенні ЦНАП за адресою: вул.Каштанова, 84, м. Бобринець, 27200.

 Консультації та/або довідки з питань надання адміністративних послуг за контактними телефонами (05257)34651, +380989895028 або через електронною адресу - cnap.bobrinets@ukr.net.

Дії по невірному використанню чи недотриманню вимог пам’яткоохоронного законодавства підпадають під статтю 92 Кодексу України про адміністративні правопорушення, який визначає адміністративну відповідальність осіб за порушення вимог законодавства про охорону культурної спадщини.

Статтями 44, 45, 46 Закону України «Про охорону культурної спадщини» регулюється відповідальність з приводу допущення правопорушень.

Також, на охоронних археологічних територіях, у межах зон охорони пам'яток забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охоронної культурної спадщини.

Відповідно до вимог чинного законодавства на території Бобринецької міської територіальної громади робочою групою здійснюється інвентаризація нерухомих пам'яток культурної спадщини.

Протягом 2023-2024 років буде здійснено перевірку дотримання законодавства про охорону культурної  спадщини на території Бобринецької міської територіальної громади.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь