Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Авіаційно-хімічна обробка: дії суб’єкта господарювання.

Дата: 16.02.2023 08:36
Кількість переглядів: 50

Фото без описуПри використанні авіації під час застосування пестицидів та агрохімікатів суб’єкти господарювання повинні дотримуватись вимог викладених у ДСП 8.8.1.2.001-98 «Державні санітарні правила транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України». Лише за умови виконання вимог діючого санітарного законодавства можливе використання авіаційного застосування пестицидів!

Увага! Авіаобробка пестицидами допускається лише у випадках неможливості застосування наземної техніки.

Для виконання робіт з пестицидами та агрохімікатами при застосуванні авіації суб’єкту господарювання необхідно:

            І. Погодити з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Кіровоградській області фітосанітарне та екологічне обґрунтування необхідності авіаційного застосування пестицидів (пункт 5.1 ДСП 382-96).

ІІ. Проекти авіаційно-хімічних робіт (карти-схеми) погоджуються установами      Держпродспоживслужби і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів не пізніше, ніж за 10 діб до початку робіт по застосуванню пестицидів та агрохімікатів.

 

Для погодження авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів до Головного управління Держпродспоживслужби надати документи згідно переліку, що додається.

         Перелік документів, необхідних для отримання дозволу  для проведення авіахімробіт:

  1. Заява на ім’я керівника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській  області на погодження авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів.
  2. Договір з підприємством на проведення авіахімробіт.
  3. Документ, що підтверджує реєстрацію повітряного судна в державному реєстрі - виписка з державного реєстру повітряних суден цивільної авіації України з вказаним повітряним судном, що планується для виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів, сертифікат на право виконання авіаційно-хімічних робіт (п.6.2.2 ДСП 8.8.1.2.001-98).
  4. Санітарний паспорт або Дозвіл на право експлуатації постійного або тимчасового аеродрому (вертодрому) сільгоспавіації для виконання робочих польотів при авіаційному застосуванні пестицидів (п.2.6 ДСП 382-96, п.6.2.8 ДСП 8.8.1.2.001-98).
  5. Документи, що підтверджують державну реєстрацію пестициду чи агрохімікату в "Переліку препаратів, дозволених до авіаційного застосування в Україні" (п 6.2.3 ДСП 8.8.1.2.001-98) та підтверджують можливість їх використання для авіахімробіт.
  6. Список осіб, допущених до роботи з пестицидами і агрохімікатами та відомості про їх забезпечення засобами індивідуального захисту .
  7. Допуск (посвідчення) на право здійснення робіт із застосування пестицидів та агрохімікатів.
  8. Допуск затверджується керівником підприємства (п 3.1. ДСП 382-96).
  9. Посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного проведення робіт з пестицидами та агрохімікатами.
  10. Медична книжка особи, яка працює з пестицидами.
  11. Топографічна карта – схема розташування земельних ділянок (М 1:2000) на кожне поле, що планується до обробітку із застосуванням авіації, з визначеними відстанями до: місць постійного перебування медоносних пасік; рибогосподарських водойм; відкритих джерел водопостачання; місць випасу домашніх тварин; населених пунктів; ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників тощо (п.6.2.11 ДСП 8.8.1.2.001-98). Карти-схеми додатково погоджуються  установами Держпродспоживслужби і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів).
  12. Договір на утилізацію тари від пестицидів та агрохімікатів з підприємством, яке має ліцензію на даний вид роботи.

Документи, що надаються, повинні бути завірені згідно чинного законодавства.

У разі неможливого виконання цих умов авіаобробка не допускається.

 

Забезпечення дозвільного порядку використання повітряного простору України та порядок взаємодії органів об’єднаної цивільно-військової системи організації повітряно-військової системи організації повітряного руху, органів управління Повітряних Сил Збройних Сил України та інших органів, які здійснюють контроль за дотриманням порядку та правил використання повітряного простору України, визначається Положенням про використання повітряного простору України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06 грудня 2017 р. № 954.

Відповідно до частини першої статті 126 Повітряного кодексу України за протиправні дії юридичні і фізичні особи, діяльності яких пов’язана з використанням повітряного простору України, розроблення, виготовленням, ремонтом та експлуатацією авіаційної техніки, здійсненням господарської діяльності в галузі цивільної авіації, обслуговуванням повітряного руху, забезпеченням безпеки авіації, несуть відповідальність згідно із законом.

Державіаслужба відповідно до статті 228 Кодексу України про адміністративні правопорушення розглядає справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням правил безпеки польотів, правил поведінки на повітряному судні, правил міжнародних польотів, правил пожежної безпеки на повітряному транспорті( стаття 111, частина перша статті 112, стаття 113, частина друга статті 120)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь