Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Яку загрозу несе домашня консервація

Дата: 30.01.2023 10:53
Кількість переглядів: 53

Взимку, коли ми зазвичай починаємо вживати заготовлену у літньо-осінній період консервацію, виникають харчові отруєння, зокрема ботулізм. Саме консерви – овочеві, грибні, м’ясні, рибні, а також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарно-гігієнічних правил, і стає причиною захворювання.

Відповідно до оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби в Україні вже з початку 2023 року отримано інформацію про реєстрацію 5 випадків захворювання на ботулізм з 7 постраждалими, всі випадки пов’язані із вживанням продукції домашнього виготовлення. Внаслідок вживання м’ясних консервів захворіло – 5 осіб, консервованих грибів – 1 особа, річкової копченої риби (щукі) – 1 особа. 

По Кіровоградській області зареєстровано 1 випадок з двома потерпілими.          7 січня до медичного закладу зі скаргами на порушення шлунково-кишкового тракту звернулася 33-річна жителька с. Піщаний Брід Новоукраїнського району зі своїм сином (1 рік 8 місяців). Лабораторне дослідження біоматеріалу матері та дитини підтвердило підозру щодо захворювання на ботулізм                 (Clostridium botulinum). У зв’язку з погіршенням стану потерпілі були доставлені до КНП «Центральна міська лікарня» Кропивницької міської ради, де їм обом ввели протиботулінічну сироватку. Ймовірною причиною виникнення захворювання стала м’ясна тушонка домашнього приготування,  яку матір споживала сама та нагодувала дитину (зі слів жінки). Вже за декілька днів проявилися симптоми ботулізму.  

В 2022 році на Кіровоградщині підтвердили два випадки ботулізму з трьома постраждалими. Тоді причинами хвороби теж стала продукція домашнього приготування - рибні консерви та риба холодного копчення. 

Ботулізм - це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

 

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

  • сильно виражена сухість у роті;

  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

  • запаморочення;

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Перші симптоми захворювання на ботулізм найчастіше виникають через 12 –24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми можуть виникнути і раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

 

Щоб запобігти захворюванню:

  • Необхідно ретельно очищати продукти і посуд, який використовується для консервації, від бруду і пилу.

  • Використовуйте рекомендовані рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину.

  • М'ясо і рибу в домашніх умовах консервуйте в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава.

  • По можливості не закривайте герметично гриби, овочі, ягоди та інші продукти, які важко відчистити від забруднення, і використовуйте кислоту, яка пригнічує розвиток спор ботулізму.

  • Зберігайте домашні консерви при низьких температурах.

  • Уникайте придбання домашніх консервів, а також саморобних м'ясних і рибних продуктів з рук на вулицях і ринках.

  • Не купуйте в магазині консервованих продуктів з «бомбажною» кришкою.

І найголовніше: завжди слід пам'ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби та ін. не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден з рецептів консервації не гарантує, що спори ботуліністичного мікроба не проростуть. Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід прокип'ятити 15 - 20 хвилин, а потім остудити. Саме кип'ятіння консервованих продуктів перед їх вживанням – основний захід профілактики ботулізму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь