Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Відзначення дня Соборності України

Дата: 22.01.2023 10:00
Кількість переглядів: 485

Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності.

Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України - Наддніпрянщини та Наддністрянщини - щонайменше з середини XIX століття. Це - основоположна віха для українського державотворення.

Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є обов’язковою передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії. Сьогодні Соборність для України - деокупація всіх територій України, захоплених ворогом, відновлення єдності всієї Донеччини, Луганщини та Криму.

Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, з різних регіонів, разом працюємо, створюємо знакове і важливе, боремося із окупантами, відстоюємо свою свободу і незалежність, волю заради власної держави.

З нагоди державного свята - Дня Соборності України у Свято-Миколаївському храмі відбувся молебень за  світле майбутнє України, який провів отець Володимир (Ткаченко). «Ми молимося за наших воїнів, які там, на передовій, боронять нашу територіальну цілісність. Ми також молимося за наших братів і сестер, які під обстрілами втративши житло, в умовах перебоїв з електроенергією, водою, зв’язком знаходять сили і терпіння протистояти злочинному геноциду з боку росіян, розуміючи, що найголовніша цінність - життя і свобода! Я бажаю, щоб Господь і далі допомагав, сприяв, давав нам мудрість разом йти до Перемоги» - наголосив отець Володимир у своєму зверненні до присутніх. На території храму відбулося покладання квітів за участі голови Кропивницької РВА Віталія Пастушенка, міського голови Леоніда Кравченка до стели загиблим воїнам АТО та пам’ятнику митрофорному протоієрею отцю Юрію Онисько.

Пізніше, міський голова Леонід Кравченко разом із почесними гостями міста: головою Кропивницької РВА Віталієм Пастушенком, Баштанським міським головою Олександром Береговим, депутатом Миколаївської обласної ради Віталієм Гомерським, секретарем міської ради Світланою Торіною  першим заступником міського голови Валентином Музикою і заступником міського голови Наталією Яворською відвідали Бобринецький краєзнавчий музей, де відбувся тематичний захід "Соборність України: під прапором волі" та презентація "За Соборну Україну" про шлях України до незалежності та Соборності.

Присутні на заході хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв, які віддали життя за суверенітет і територіальну цілісність України та жертв серед цивільного населення, які загинули внаслідок російської агресії.

Також в рамках акції "Наша сила в єдності" діти ВПО, гості міста, військові, представники ветеранської організації, університету «Срібного віку» символічно об'єднали міста на карті України, де кожен позначив звідки родом, з’єднавши своє життя з містом Бобринець, в якому ми всі сьогодні проживаємо, тимчасово перебуваємо або завітали погостювати. Особливо емоційно і зворушливо була сприйнята всіма участь в заході дітей, які вірять, що скоро повернуться до своїх домівок.

В акції взяли участь мешканці з різних куточків України – з Чорнобаївки, Харкова, Олешків, Миколаєва та інших населених пунктів.

Завершилися заходи виступами почесних гостей міста. Зокрема, голова Кропивницької РВА Віталій Пастушенко та депутат Миколаївської обласної ради Віталій Гомерський подякували збройним силам України за відчайдушний спротив та побажали довгоочікуваної Перемоги, мирного неба і благополуччя всім українцям. Баштанський міський голова  Олександр Береговий подякував Бобринецькій громаді та особисто Бобринецькому міському голові Леоніду Кравченку за допомогу та підтримку жителів Баштанської громади та військових. Олександр Анатолійович вкратці розповів про події, які відбувалися в Баштанці під час наступу агресора.  Нажаль, під час міських боїв на території Баштанки загинуло 5 героїв громади та 10-ох було поранено.

У свою чергу, міський голова Леонід Кравченко відзначив героїзм та відвагу Баштанської громади в захисті своєї території. Завдяки мужньому спротиву жителів Баштанщини, які мали тільки  стрілецьку зброю і "коктейлі Молотова", протистояли і нищили  військову техніку росіян, вдалося зупинити наступ рашистів з півдня, що, у свою чергу, запобігло наступу на Бобринеччину, Кропивницький та всю Україну. Леонід Григорович вручив коровай міському голові з Баштанки Олександру Береговому і запропонував даний коровай спочатку передати з деокупованої території Миколаївщини на деокуповану територію Херсонщини, а потім, після повного звільнення Херсонської області, передати коровай до українського Криму, як символ незламності українського народу.

Міський голова Леонід Кравченко, заступники міського голови та гості громади відвідали місця поховань героїв-захисників України, поклали квіти та хвилиною мовчання вшанували їх пам’ять.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь