Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Обережно! Падіння!

Дата: 22.12.2022 13:05
Кількість переглядів: 120

Понад 30 % усіх нещасних випадків при виконанні   професійних обов’язків викликані падіннями. Банальні з погляду повсякденного використання речі, як поверхня, геометрія робочого простору та взуття потребують постійного контролю.

Падіння на робочому місці бувають 2 видів: падіння на одному рівні переміщення – спотикань про нерівності поверхні або геометрію проходу, прослизання підошви взуття в результаті недостатнього зчеплення з поверхнею;

падіння з поточної поверхні на інший рівень -  при падінні з сходів, як приставних, так і маршових, або при падінні з рівня виконання робіт на нижні поверхи.

Обидва види цих виробничих травм можуть бути запобігти за допомогою організаційних і технічних заходів з охорони праці.

Проведення не формальних вступних і первинних інструктажів з охорони праці, взаємодія із спеціалістами з охорони праці  повинні бути пріоритетними напрямками організації безпечного пересування працівників

1. Усі розливи рідин і мокрі поверхні повинні негайно локалізуватися і забиратися. Найнебезпечнішими  є залишкова вологість поверхні, яка з одного боку не може бути ідентифікована візуально, а з іншого боку створює досить слизьку поверхню для падіння.

2. Усі пішохідні доріжки на території та у виробничому приміщенні повинні бути вільні. Будь-яка зміна геометрії звичного маршруту – це потенційна причина виробничої травми.

3. У разі, якщо потрібно доходити до предмета, який знаходиться на деякій висоті, необхідно використовувати безпечну драбину та дотримуватись правил її експлуатації, що встановлені в Правилах охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями. Заборонено використовувати для цієї мети стільці або столи, а тим більше випадкові поверхні і предмети.

4. При перенесенні вантажів необхідно переконатися, що  вантаж не ускладнює   оглядовість. Також занадто важкий вантаж може змінити центр  тяжіння і внаслідок цього значно збільшити шанси падіння.

5. Усі проходи, проїзди і доріжки повинні бути достатньо освітлені, а небезпечні місця на території та у приміщенні огороджені.

6. Завжди необхідно носити  міцне взуття, на неслизькій підошві. Не завжди можливо вплинути на стан поверхні, по якій йдемо, але є можливість вибирати те, що на ногах. Збільшення тертя між підошвою взуття і поверхнею, по якій ви переміщується значно знижує ризик ковзання, а значить травм.

Для збереження життя та здоров’я працівника, який може впасти з висоти, виконуючи свою роботу, застосовують засоби колективного (огородження, захисні сітки, знаки безпеки, гарне освітлення тощо) та індивідуального захисту (запобіжні пояси; захисні каски; страхувальні канати; запобіжні верхолазні пристрої; уловлювачі з вертикальним канатом; верхолазне спорядження - ЗІЗ).

Роботодавець повинен забезпечити працівників засобами індивідуального захисту відповідно до Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018   № 1804 та інших галузевих нормативних актів.

ЗІЗ повинні відповідати Технічному регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого Постановою КМУ від  21.08 2019  № 771.

 Працівники без ЗІЗ,  а також якщо вони знаходяться в забрудненому, несправному стані або з простроченими строками  періодичних випробувань до роботи не допускаються.

ЗНАКИ БЕЗПЕКИ

Застосовують відповідно до Технічного регламенту  знаків безпеки і захисту здоров'я працівників, затвердженого Постановою КМУ від 25.11.2009 р.  № 1262 (далі – Технічний регламент).

         Дія цього Технічного регламенту поширюється на знаки безпеки і захисту здоров'я працівників. Ці графічні символи, кольори, світлові або звукові сигнали, словесні або сигнали, подані за допомогою рук:
  • встановлюють заборону щодо вчинення небезпечних дій або дій, що можуть спричинити небезпеку;
  • дають вказівку щодо здійснення заходів безпеки і/або захисту здоров'я;
  • попереджають про наявність ризику чи небезпеки;
  • зобов'язують до виконання певних дій для забезпечення  безпеки  і/або  захисту  здоров'я   працівників на робочому місці.

    Кольори, що застосовуються на знаках небезпеки визначені у додатку 3 Технічного регламенту.

        Попереджувальні знаки визначені у додатку 2 до Технічного регламенту

_______________________________________

Актуальну інформацію щодо трудових відносин, організації безпечних та здорових умов праці в умовах воєнних (бойових) дій можна отримати:

  • на сайті Держпраці  - https://dsp.gov.ua  ; Інформаційна платформа Держпраці http://pratsia.in.ua
  • на сайті Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області - https://kr.dsp.gov.ua  ;
  • Телеграм-каналі Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області - https://t.me/dergpraci_kr ;
  • на сторінці Фейсбук Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області - https://www.facebook.com/profile.php?id=100068895262951   
  • Також, детальні роз’яснення можна отримати, скориставшись сервісом Держпраці «інтерактивний інспектор» за посиланнями:

https://dsp.gov.ua/main-news/servis-interaktyvnyi-inspektor-prodovzhuierobotu/;

https://kr.dsp.gov.ua/index.php/6250-in21-03-22

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь