Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Чим небезпечні нітрати у воді

Дата: 08.06.2022 14:22
Кількість переглядів: 105

Фото без описуВода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми.

Наприклад перевищення нітратів у питній воді може спричинити таке захворювання, як водно-нітратна метгемоглобінемія. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм3. Токсична дія нітратів залежить від їх кількості, що потрапила до організму у співідношенні до ваги (мг(нітратів) на кг маси тіла), яка у дітей є значно меншою. Як наслідок - розвивається порушення транспортування кисню кров’ю, кров’яні клітини швидше гинуть, що призводить до кисневого голодування тканин, а компенсаторні, адаптаційні функції кровотворної системи дітей розвинені недостатньо.

Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7-8% випадків закінчується смертю.

Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:

• не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, ніколи не розводити дитячу суміш колодязною водою, якщо не впевнені в її якості.

• дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів, територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

• з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні!

Ігнорувати проблему забруднення питної води - це готувати грунт для екологічної катастрофи. Адже за вмістом нітратів 83,6% дослідженої колодяжної води по нашій території мають перевищення нормативних показників.

Бережіть своє здоров'я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь