Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Чим небезпечні кліщі

Дата: 23.05.2022 09:08
Кількість переглядів: 173

Фото без описуЩороку в Україні велика кількість людей потерпає від Інападу кліщів. Вони вже давно не пов’язані лише з лісами і/ чатують на нас практично всюди - у парках і садах, на газонах і подвір'ях, на дачних ділянках і розташованих в [природних ландшафтах наметових містечках.

Вони прокидаються і виходять на «полювання» разом з «пробудженням природи - у березні і йдуть на зимівлю у жовтні- I листопаді. А тому не слід забувати про них аж до глибокої осені!

Кліщі - найдавніші істоти на Землі. Сьогодні описано майже 40 тис. видів кліщів, з них 8 - родини іксодових («твердих») кліщів, що є основними переносники збудників важких інфекційних захворювань.

Кліщі - істоти малоприємні ще й тому, що у раціоні їх харчування впродовж всього життя присутня виключно кров, у тому числі - і людська.

Спосіб існування визначив всю подобу цих створінь. По-суті, іксодовий кліщ - це самохідна цистерна для крові, обладнана чотирма парами ніг та хоботком - шприцом для кровосмоктання. Повністю «вгодовані» самки кліщів, які потребують великої кількості поживних речовин для відкладання яєць, важать у 80-120 разів більше ніж голодні, і теоретично здатні дати життя 10-15 тисячам нащадків! Задля цього вони можуть «пити» нашу кров впродовж 6-15 днів. Апетити самців набагато скромніші, але й вони, присмоктуючись до людини буквально на декілька годин, здатні передати їй збудник інфекції.

Кліщів дуже часто помилково називають комахами, але це представники групи павукоподібних. Шукаючи зручне місце нападу, вони піднімаються на рослини на максимальну висоту до 1,5 м, невисокі гілки дерев та кущів і зачіпляються за тварин і людей, які проходять повз. Тому всі розповіді про кліщів, що «падають» або «стрибають» на людину з дерев, неправдиві. їх у 10-15 разів більше на узбіччях лісу, стежкаж, ніж в гущавині лісу. Запах живої істоти кліщі можуть відчути з відстані 10 метрів.

На тілі людини кліщі частіше присмоктуються до шкіри волосистої частини потилиці, шиї, у пахових ділянках, у ділянці пупка, під лопатками і за ходом хребта, де одяг не дуже щільно прилягає до поверхні тіла. Присмоктування відбувається непомітно за рахунок вприскування кліщем знеболюючих речовин. Відчуття свербіння на місці укусу виникає лише через 6-12 годин.

Підступність кліщів обумовлена тим, що разом з кров'ю вони сприймають збудників різних хвороб та передають їх при кровосмоктанні. Такі хвороби одержали назву - трансмісивні (від слова «трансмісія» - передача) та природно -осередкові, бо вони виникають коли людина в певну пору року проникає на певну територію природного вогнища, де піддається нападу голодних переносників.

Встановлено, що один іксодовий кліщ, одночасно може бути носієм 7 вірусів та бактерій. Присмоктування такого мультизараженого агенту може викликати розвиток у людини мікст - інфекції, що протікає дуже важко та може призвести до смерті.

В останні роки увесь світ зацікавлений та активно вивчає трансмісивні природно - осередковані інфекції. Величезним стимулом у цій галузі стало виявлення у людини нових, раніше невідомих кліщових інфекцій (Лайм-бореліоз, ерліхіози, бабезіоз, ін.).

Однією з таких нових кліщових інфекцій є гранулоцитарний анаплазмоз людини (далі - ГАЛ), що викликається анаплазмами - бактеріями, що проникають зі слиною інфікованого кліща через шкіру людини, розмножуються у клітинах крові (лейкоцитах), розносяться по усіх внутрішніх органах, викликаючи запальні процеси. Збудник тривалий період циркулює у організмі людини, руйнуючи її імунну систему. Найбільш частими ускладненнями є дихальна та ниркова недостатність, ураження нервової системи. Треба відмітити, що при несвоєчасній діагностиці та лікуванні хвороби летальність становить від 3 % до 10 %!

Анаплазми є причиною анаплазмозу людей, овець, собак, коней та кліщової гарячки жуйних тварин.

У світі анаплазми, як збудники хвороб домашніх тварин, були відомі щез 1932 року. Але вперше випадок захворювання на гранулоцитарний анаплазмоз людини був виявлений в 1990 році в штаті Вісконсин (США). У Європі історія ГАЛ розпочалась у 1991 році з Португалії. Сьогодні про захворювання на ГАЛ відомо у Мексиці, більшості країн Європи (Німеччині, Великобританії, Швеції, Швейцарії, Норвегії, Нідерландах, Данії, Бельгії, Франції, Польщі, Чехії, Словенії, Угорщині, Болгарії, Іспанії та Італії), в Росії, Ізраїлі, Японії, Китаї.

В Україні дані, що засвідчили існування нового трансмісивного інфекційного «кліщового» захворювання, вперше були визначені у 2007 році. Випадки ГАЛ виявлялись серед хворих з укусами кліщами з Волинської, Дніпропетровської, Запорізької, Львівської, Рівненської, Полтавської, Черкаської областей; на території Львівської області були проведені дослідження та доведена природна зараженість анаплазмами кліщів.

Інкубаційний (прихований) період триває від 1 до 23 діб, у середньому - 2 тижні. Захворювання може перебігати безсимптомно або мати наступні прояви: підвищення температури тіла вище t° 38°С (лихоманка може продовжуватись від 2 до 10 днів), остуда, слабкість, втрата апетиту, сильний біль голови, біль у м’язах, біль у животі, нудота, блювання, діарея, кашель, болі у горлі, болі у суглобах, збільшення лімфатичних вузлів, зниження артеріального тиску, висип на шкірі. Початок захворювання, як правило, гострий з остудою і різким підйомом температури протягом перших діб до t° 39-40 °С.

У місці присмоктування кліща можлива місцева реакція - щільна інфільтрована ділянка шкіри діаметром до 10 мм, з гіперемією по краю та некрозом у центрі. Місцева реакція спостерігається лише у хворих з тривалим періодом присмоктування кліща. Характерним симптомом хвороби також є висип, який з'являється на 1-8 добу захворювання, спочатку на кінцівках і згодом покриває тулуб, лице, шию. Висип, зазвичай, плямистий, рожевого кольору, ледь помітний.

Сприйнятливішими до анаплазмозів є люди з дисфункцією імунної системи і літні (старші 60 років) - хворіють частіше і у важчій формі.

Основою профілактики кліщових інфекцій є заходи із зниження ризику укусів кліщами, про які треба пам'ятати, перебуваючи за містом:

  • Одягайте світлий одяг, штани заправляйте в шкарпетки, сорочку - в штани, обов'язково оглядайте один одного кожні 2-3 години з метою виявлення кліщів.
  • На відкриті частини тіла нанесіть репелент, що відлякує кліщів (запитуйте в аптеках).
  • Відпочивайте на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів.
  • Ходіть на сонячному боці посередині стежин.
  • Якщо присмоктування кліща все ж таки відбулось - не лякайтесь, Вашу безпеку гарантує грамотне видалення кліща. Краще зробити це у кабінеті медичного закладу, де Вам нададуть необхідну медичну допомогу, рекомендації з профілактичного лікування, забезпечать доставку кліща у спеціалізовану лабораторію для вивчення його інфікованості.

Не забувайте, що гранулоцитарний анаплазмоз є важким захворюванням з високим показником летальності, але може легко керуватись людиною.

Своєчасно звертайтесь до лікаря та виконуйте усі його рекомендації!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь