Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Кіровоградський обласний центр зайнятості повідомляє

Дата: 28.03.2022 11:10
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

Нове у законодавстві: роботодавці зможуть отримувати компенсацію витрат на оплату праці ВПО

 

Роботодавці зможуть отримувати компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Такі зміни стали можливі завдяки урядовим ініціативам, а саме - ухваленню відповідної Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року №331. 

Так, у документі, зокрема, зазначається, що компенсація витрат надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.

Зі свого боку роботодавець має перебувати на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Важливою умовою є подання податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік. Розмір встановленої зарплати працівника не може бути нижчим за розмір мінімальної, встановленої законодавством. 

Щомісячна компенсація становить 6500 гривень за кожну працевлаштовану особу. Загальна тривалість надання такої компенсації не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування. Програма діє на період воєнного стану та впродовж 30 календарних днів після його закінчення. 

Як отримати компенсацію?

Не раніше ніж через 5 днів після працевлаштування внутрішньо переміщеної особи роботодавець подає заяву:

  • в електронній формі через “Портал Дія”;

  • у паперовій формі  особисто під час відвідування центру зайнятості за місцезнаходженням роботодавця або на адресу електронної пошти  відповідного центру зайнятості.

У разі подання заяви через центр зайнятості також додаються:

  • копія наказу про працевлаштування особи;

  • документ, що підтверджує працевлаштування на умовах, передбачених вищевказаною Постановою;

  • відомості про працівників, які є застрахованими особами (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

  • копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Попри воєнний стан підприємства України продовжують працювати. Відповідний механізм сприятиме відновленню економічної активності та запобігатиме безробіттю. 

“Закликаємо всіх роботодавців, які працевлаштовують на роботу внутрішньо переміщених осіб, подавати заяви через “Портал Дія” або звертатися до центрів зайнятості. Ми завжди готові до співпраці, наша мета – допомогти людям знайти роботу та підтримати бізнес в умовах воєнного часу. Дякуємо уряду і Міністерству економіки за своєчасні ініціативу та підтримку», - наголосила директорка Державного центру зайнятості Юлія Жовтяк.

Порядок отримання компенсації тут: https://www.dcz.gov.ua/storinka/kompensaciya-robotodavcyam-za-vpo

 

Чи існують особливості під час реєстрації в центрі зайнятості як безробітних внутрішньо переміщених осіб?

 

На нашій сторінці під рубрикою “Правовий порадник шукача роботи” днями розміщено декілька матеріалів щодо документів, які необхідно подати (пред’явити) під час реєстрації як безробітних. Зазначено, що у разі не подання окремих документів статус безробітного не надається або ж навіть не здійснюється облік шукачів роботи.

У той же час Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 792, передбачає особливості реєстрації безробітних, які мають статус внутрішньо переміщеної особи. Зокрема, ці особливості стосуються випадків, коли в особи відсутні документи, що підтверджують факт звільнення (підпункт 1 пункту 18 вказаного Порядку).

До категорії внутрішньо переміщених осіб можуть бути віднесені (за умови подання відповідних документів до уповноважених органів) також особи, які після введення Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 воєнного стану перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 204 “Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам у рамках Програми “єПідтримка”. Віднесення цієї категорії громадян до внутрішньо переміщених осіб врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 269 (набрала чинності 14.03.2022), якою внесено зміни до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Ознайомитися з текстом постанови № 269 можливо на вебсторінці Кабінету Міністрів України.

Детальніше за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-poryadku-oformlennya-i-vidachi-dovidki-pro-vzyattya-na-oblik-vnutrishno-peremishchenoyi-osobi-269

 

#Правовий_порадник_шукача_роботи

 

Чи передбачені особливості реєстрації в центрах зайнятості членів особистих селянських господарств?

 

Для надання статусу безробітного особа подає до базового центру зайнятості чи філії обласного центру зайнятості заяву та пред’являє визначені документи.

Відповідно до підпункту 2 пункту 18 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 792 (із змінами), члени особистих селянських господарств мають подати також довідку про припинення ведення господарства або про вихід з нього.

Така довідка подається у разі, коли робота в такому господарстві була основною для особи. Під основною роботою в господарстві мається на увазі випадок, коли особа протягом 12 місяців, що передують дню звернення до центру зайнятості, провадила лише діяльність в особистому господарстві чи одночасно перебувала у трудових відносинах, займалась підприємницькою діяльністю, працювала на умовах цивільно-правової угоди менше 6 місяців.

Якщо особа працювала 6 і більше місяців, то ведення особистого селянського господарства не вважається основною роботою і особа реєструється як безробітна без подання довідки про вихід із господарства.

Довідку не потрібно подавати внутрішньо переміщеним особам та громадянам, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Довідку не потрібно також подавати особам, які вперше шукають роботу і закінчили або припинили навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), передвищої та вищої освіти, звільнилися із строкової військової або альтернативної служби, у разі їх звернення до центру зайнятості протягом шести місяців з дня закінчення навчання чи звільнення зі служби.

Відповідна довідка видається сільською, селищною або міською радою за місцезнаходженням земельної ділянки.

 

#Правовий_порадник_шукача_роботи

 

 

Особливості реєстрації, перереєстрації безробітних та нарахування виплати допомоги по безробіттю на період дії воєнного стану

 

Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову від 19 березня 2022 року №334 “Деякі питання реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, нарахування та виплати допомоги по безробіттю на період дії воєнного стану”.

У документі визначено можливі способи подачі заяви для набуття статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю:

  • через «Портал Дія», зокрема через мобільний додаток «Порталу Дія»;

  • особисто в центрі зайнятості;

  • за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку.

Покрокові інструкції щодо реєстрації https://www.dcz.gov.ua/stor.../reyestraciya-bezrobitnyh-2022, обслуговування під час воєнного стану https://www.dcz.gov.ua/.../obslugovuvannya-gromadyan-pid...)

Більш детально про заповнення заяв та перелік необхідних для реєстрації в службі зайнятості документів тут: https://is.gd/oMP8aK

Реєстрація безробітного може припинятися у разі невідвідування (не підтвердження наміру перебування у статусі безробітного) без поважних причин центру зайнятості протягом 30 робочих днів з дати прийняття рішення про таке відвідування або з дати останнього підтвердження перебувати у статусі безробітного.

Також у документі передбачається припинення реєстрації безробітного в разі його відмови від виконання суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану (інформація тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/753-2011-%D0%BF#Text).

 

 

Ми на зв'язку:  у Кіровоградському обласному центрі зайнятості діє «гаряча» лінія

 

з питань працевлаштування, постановки та перебування на обліку

+380689001132

(0522) 32-17-68

(0522) 32 28 41

 

з питань виплати допомоги по безробіттю 

+380934787082

(0522) 32 14 45

 

із загальних питань діяльності 

+380934787081

(0522) 24 55 75

 

Крім того, обласний центр зайнятості має власний Telegram-канал, що створений для обміну повідомленнями з клієнтами https://t.me/dcz_kir 

(Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь