Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Порушення правил благоустрою не залишаться безкарним

Дата: 02.03.2017 15:43
Кількість переглядів: 939

Фото без опису

Незважаючи на роз’яснювальну роботу, що проводилася з метою дотримування правил благоустрою,  у  місті продовжують вирубувати дерева без жодних дозволів на спиляння.  Так,  у суботу,  25 лютого до Бобринецької міської ради надійшло повідомлення, що за адресою вул.Миколаївська  156 проводиться спиляння  дерев. Приїхавши на місце подій,  було встановлено, що ніяких дозвільних документів особи, які здійснювали правопорушення,  не мають.  В даний момент з’ясовуються збитки,  заподіяні зеленим насадженням. 

Раніше, варварське обрізання дерев по вул. Миколаївській викликало неймовірний резонанс у місті.  В результаті такого обрізання від дерев, які були прикрасою вулиці та давали затінок в спекотну погоду на тротуар, залишилися тільки стовбури. Згідно відповіді  Бобринецького відділення поліції Новоукраїнського ВП ГУНП в Кіровоградській області  № 468/122 – 17 факти, викладені в заяві міської ради № 168 від 28.01.2017,  знайшли підтвердження. Обрізання гілок з дерев, які розташовані на вул. Миколаївській в     м. Бобринець, здійснюється  депутатом Бобринецької районної ради Секрет З.Ф. та депутатом Бобринецької міської ради Гранкіним В.В. для окультурення вказаної вулиці та належного функціонування  лінії електропередач. У свою чергу, Бобринецький РЕМ письмово повідомив міську раду, про те, що обпилювання дерев по центральній вулиці міста з метою функціонування лінії електропередач  працівниками РЕМу не здійснювалося і жодних осіб на це не уповноважувалося.

Обрізання дерев здійснювалося в дні,  коли трималася стійка морозна погода, грубо суперечить Правилам догляду за зеленими насадженнями, де чітко вказано: омолоджувальне обрізування слід проводити лише навесні. Бо саме в цей час відновлюється сокорух, і рослина намагається загоїти рану після обрізування. Восени та взимку дерево спить, і глибокі порізи, зроблені в цей час, ніяк не затягуються – туди проникає волога, бактерії та грибки.Така порода дерев, як  каштан,  не переносить такої обрізки і гине відразу або в найближчі рік-два.

Загалом у Правилах окреслено три види обрізування дерев:

1) формувальне обрізування (п. 9.1.11.1) потрібне для того, щоб сформувати красиву крону, при цьому вкорочують лише одно- та дворічні пагони;

2) санітарне – видалення сухих чи пошкоджених гілок (п. 9.1.11.2.), проводять його, коли дерево зелене, щоб відрізнити суху гілку від живої;

3) омолоджувальне – потрібне лише для старих дерев, у яких почала підсихати вершина та припинився ріст пагонів (9.1.11.3). Важлива ремарка – «лише для дерев, які добре витримують обрізування».

Те обрізання, яке здійснено над каштанами на вул. Миколаївській, не відноситься до жодної з  перерахованих категорій. Тобто, про окультурення дерев не може бути й мови. Ці дерева було пошкоджено, згідно  постанови  Кабінету Міністрів України №559 "Про такси для обчислення розміру шкоди, завданої зеленим насадженням" пояснюється, що дерева вважаються пошкодженими до ступеня неприпинення росту,  якщо воно втратило від чверті до  половини крони. Для встановлення  збитків Бобринецька міська рада, як балансоутримувач,  звернулася  до  відділу екологічного контролю ПЗФ Кіровоградської області. Державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища встановив, що розмір шкоди, заподіяної зеленим насадженням внаслідок пошкодження дерев до ступеня припинення росту, становить 40 450 гривень. На даний час готується судовий позов для відшкодування відновної вартості зелених насаджень до винних осіб.  Стягнені  кошти будуть спрямовані на благоустрій, щоб відновити красу нашого улюбленого міста. Нагадуємо,  для того щоб видалити чи здійснити підрізання дерев, що знаходяться на неприватній території, необхідно взяти ордер на видалення зелених насаджень. Це набагато простіше, ніж сплачувати штраф за пошкодження  дерев.

Спиляння дерев є не єдиною проблемою благоустрою міста, з таненням снігу відкривається неприємна картина -  гори сміття. Майже всі балки по місту перетворилися на несанкціоновані сміттєзвалища, незважаючи на те, що по місту організовано централізоване вивезення сміття.

Шановна громадо,  якщо ви бачите, як хтось знищує дерева, або викидає сміття у невідведене для цього місце –  звертайтесь на гарячу лінію міської ради за номером 3-41-88.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь