Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Проєкт «Мандрівний кінотеатр «Кіно там, де ти» презентували на онлайн-фестивалі «Культурна громада»

Дата: 21.07.2020 15:55
Кількість переглядів: 1275

Фото без опису14 липня 2020 року відбувся Онлайн-фестиваль «Культурна громада» у Помічнянській ОТГ. На запрошення організаторів заходу, ГО «Молода Помічнянська громада, представниці ГО «Центр територіального успіху» Світлана Бадиця та Наталя Щіченко, презентували досвід втілення проєкту «Мандрівний кінотеатр «Кіно там, де ти».

Доступ до культури і знань про її розвиток онлайн

В програмі фестивалі були відеоінтерв'ю з зірковими гостями,  агентами культурних змін, зокрема Сергій  Жадан, який пообіцяв приїхати до Помічної після зняття карантинних обмежень. Ціла когорта громадських діячів Центральноукраїнського регіону, які створюють культурний простір Кіровоградщини, долучилася до фестивалю онлайн: Юрій  Митрофаненко, Олександр Ратушняк, Ольга Кирилюк, Андрій Домаранський.

“Можна весь час нарікати на владу, чекати, що влада щось зробить, побудує, а можна у конкретних локальних випадках виявляти ініціативу”, - наголосив Сергій Жадан (відеоінтерв’ю).

Спікери фестивалю дали поради, як розвивати культуру у своїй громаді, як віднайти свою місцеву ідентичність, як провести якісний фестиваль. Важлива тема онлайн-зустрічей з експертами - захист культури та додаткові ресурси для розвитку культурного життя громади через інструменти участі, зокрема, дієвим інструментом називали бюджет участі. Цінними були поради щодо залучення та активізації жителів громади через культурні активності та проєкти.

Ідея добросусідства на практиці

До участі у фестивалі запросили гостей з сусідніх територій - Новоукраїнки, Малої Виски, Приютівки, Бобринця, Кропивницького, які поділилися практиками впровадження культури інструментів участі у своїх громадами, розповіли про втілені громадські ініціативи. 

Рецептами залучення молоді та їх включеності у життя громади поділилася Зоріна Федорчук з Новоукраїнської громади: “Перш за все, це живе спілкування з людьми. Ми виходили до людей, розробляли анкети, опитували їх, а наприкінці анкети ми ставили запитання: "Чи готові Ви стати нашим волонтером, якщо так, то залиште свій номер телефону, і ми з Вами зв'яжемося. Таким чином ми розширювали коло людей, які готові підтримати наші ініціативи”.

Створювати цікаві культурні події що гуртують людей в громаді легко, коли проводяться опитування потреб та ідей жителів, - переконані спікери.  

Досвід Приютівської ОТГ в організації фестивалю крафтових виробів, який презентувала Вікторія Романова: “Відколи утворилася наша ОТГ, а нам майже два роки, ми мали велику мрію - провести цікавий  фестиваль, який би об'єднав  якомога більше людей різного віку, щоб цей захід акумулював у собі усі види культури. І нам став у нагоді проєкт Міністерства культури України “Малі міста - великі враження”, на цей проект було подано 184 заявки. З Кіровоградщини - 4 було, з поміж них - одна наша, і ми виграли грант”. Запис онлайн-локації “Добрі сусіди”.

Завдяки фестивалю вперше відбулася презентація унікальних відеопоезій, створених громадами в рамках проєкту “Голос громади у місцевому самоврядуванні”. Запис локації.

“Фестиваль і правда вдався хорошим. Чудова ідея: зібрати однодумців у такому форматі. Колись ми говорили про те, що переймати чиюсь круту ідею - це не плагіат, а продовження думки. Якщо ми думатимо у одному напрямку, у нас вдасться ще не один фестиваль. Чи не так? Молода помічнянська громада, ви круті!” (Наталя Щіченко, ГО “Центр територіального успіху”, проєкт “Мандрівний кінотеатр “Кіно там, де ти”).

Зокрема було презентовано першу урбаністичну відео поезію Бобринецької громади, яку створили наша молодь: https://www.youtube.com/watch?v=K567PwluP3w

Презентація проєкту «Мандрівний кінотеатр «Кіно там, де ти»: https://cutt.ly/SaH5Jih

Запрошуємо переглянути яскравий відео сюжет про один із літніх кіно вечорів минулого року: https://www.youtube.com/watch?v=jhqXWxcJyFI

Якщо хтось пропустив яскраву фестивальну подію, має можливість переглянути усі онлайн-локації фестивалю на ютуб-каналі за посиланням https://cutt.ly/Rp8MVmT

Онлайн-фестиваль «Культурна громада» відбувався в рамках проєкту “Платформа культурних змін Помічнянської громади”, який втілює ГО “Молода помічнянська громада” за підтримки проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» (Програма USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID)» та втілюється Спілкою Громадські ініціативи України, Агенцією сталого розвитку «Хмарочос», регіональними партнерами Програми DOBRE на Кіровоградщині.Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь