Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Рекомендації щодо проведення дезінфекційних заходів з недопущення поширення коронавірусної інфекції СOVID-19 при наданні транспортних послуг для населення

Дата: 26.03.2020 09:10
Кількість переглядів: 761

Фото без описуОсновні положення.

На період карантину або впровадження на окремих адмінтериторіях області обмежувальних заходів з приводу підвищення захворюваності на грип, коронавірусної інфекції та інших гострих респіраторних інфекцій, необхідно впроваджувати посилений режим миття та проводити дезінфекцію транспортних засобів для перевезення населення.

У період карантину рекомендується зняти штори з вікон та кабіни водія, а також чохли із усіх сидінь (штори та чохли перуть у 1-2 % розчинах миючих засобів, при наявності видимих забруднень доцільно перед пранням замочити їх у 0,015 % розчині дезінфекційного засобу на 60 хв.)

Для проведення миття та дезінфекційних обробок громадського транспорту рекомендовано виділити окремі місця на підприємстві або інші (АТП, депо міського електротранспорту, автовокзали тощо), інвентар та обладнання для проведення дезінфекції, необхідну кількість дезінфекційних та миючих засобів.

Особа, яка проводить дезінфекцію, повинна пройти інструктаж щодо правил застосування дезінфекційних засобів, приготування робочих дезінфекційних розчинів, методики проведення вологого прибирання та дезінфекції. Під час проведення дезінфекції необхідно суворо дотримуватись техніки безпеки. Особа, яка проводить обробку, повинна бути одягнена у спецодяг, мати спецвзуття та обов’язково застосовувати засоби індивідуального захисту органів дихання.

 

Порядок проведення дезінфекції:

Дезінфекція транспорту проводиться після закінчення робочої зміни на спеціально відведених місцях.

І ЕТАП. Волого-механічна дезінфекція, що проводиться шляхом дворазового протирання ганчір’ям, зволоженим розчином дезінфекційного засобу* з інтервалом 15 хвилин у наступному порядку:

1) зовнішні дверцята та ручки транспортного засобу;

2) відкидні столики, поручні, ручки та інші місця контакту рук пасажирів;

3) панель приборів водія;

4) інші тверді поверхні у кабіні водія та в салоні для пасажирів.

ІІ ЕТАП. Волого-механічна дезінфекція, за допомогою гідропульта або іншого дезінфекційного обладнання, яке забезпечує дрібно-дисперсне розпилення розчину дезінфекційного засобу у наступному порядку: стеля, cтіни, сидіння, підлога.

Після завершення ІІ етапу дезінфекції необхідно витримати експозицію (дотримання часу перебування дезінфекційного засобу на обробленій поверхні), яка залежить від виду дезінфекційного засобу та концентрації розчинів, які застосовуються (*час експозиції вказаний у інструкції до дезінфекційного препарату).

Після завершення експозиції транспортний засіб потрібно провітрити до 15 хвилин.

Дезінфекційні засоби необхідно застосовувати лише ті, що внесені до реєстру дозволених до використання в Україні, згідно інструкції до їх використання.

Для боротьби із вірусними інфекціями (коронавірусна інфекція, грип, парагрип, аденовірусна інфекція та інші ГРВІ) рекомендується використовувати розчини дезінфекційних засобів концентрацією 0,015 % та 0,03%.

Найбільш практичні для приготування розчинів дезінфекційні засоби у формі таблеток: «Санітаб», «Дез Таб», «Дезактін», «Бланідас», «Соліклор», «Нью Таб Актив», «Клінідез». Для приготування розчину 0,015% концентрації у 10 л води необхідно розчинити 1 таблетку вказаних препаратів та після обробки витримати експозицію 60 хвилин, для концентрації 0,03% - 2 таблетки на 10 л води (експозиція 30 хвилин).

Норма витрат робочого розчину дезінфекційного засобу для обробки 1 кв.м. площі – 150 мл розчину.

ІІІ ЕТАП. Механічна очистка та миття салону.

Салон автотранспорту прибирається від сміття, що утилізується у контейнери для побутового сміття.

У період карантину при прибиранні салонів автотранспорту не рекомендується застосовувати стиснене повітря, пилососи та щітки для запобігання розповсюдження вірусу.

Після звершення механічної очистки салону – змоченою водою ганчіркою протерти усі поверхні, що були оброблені дезрозчином під час І етапу.

Металеві частини після закінчення часу обробки (експозиції) протирають чистою серветкою.

Останньою у салоні миється підлога.

ІV ЕТАП. Зовнішні поверхні кузова автотранспорту миють водою із миючими 1-2% мильно-содовими розчинами на спеціальній площадці, естакаді.

ВАЖЛИВО! Під час робочої зміни, між рейсами необхідно провітрювати салон!

Додаткове проведення дезінфекційних обробок окремих місць контакту рук людей у салоні (ручки, поручні та інше) під час робочої зміни можливе виключно між рейсами, за умови відсутності пасажирів. Такі обробки бажано проводити готовими до використання спиртовмісними та іншими дезінфекційними засобами швидкої дії, що використовуються для дезінфекції рук (Аеродезін, Септофан форте, Еконорм ДЕЗ, Бланідас актив, Лізоформин плюс, Саніфект, Дезефект та ін.)

При застосуванні хлорвмісних дезінфекційних засобів потрібно витримувати експозицію відповідно до концентрації дезінфекційного засобу, що застосовується!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь