Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

НОВА КОНЦЕПЦІЯ РОЗВИТКУ ЕКСТРЕНОЇ ДОПОМОГИ

Дата: 19.08.2019 08:46
Кількість переглядів: 424

МОЗ оприлюднив Концепцію реформи системи екстреної медичної допомогидля громадського обговорення. Через місяць після отримання пропозицій МОЗ подасть концепцію на Уряд. Закликаємо громадськість долучатись до обговорення.

П’ятирічна реформа екстреної допомоги має на меті принципово покращити якість та доступність екстреної допомоги, щоби в критичній ситуації кожен українець оперативно отримував необхідну допомогу. З іншого боку, МОЗ прагне посилити престижність професії екстреного медичного працівника і забезпечити достойну оплату його праці.

Реалізація Концепції здійснюватиметься протягом 2018-2022 років.

 

ЯКІ ЗМІНИ ВПРОВАДЖУВАТИМУТЬСЯ В ЕКСТРЕНУ ДОПОМОГУ

Оновлення алгоритмів диспетчеризації

Автомобіль екстреної допомоги, який знаходиться найближче до місця події, виїжджатиме протягом декількох секунд після виклику.

Створення нової IT-інфраструктури

Буде створено центральний інформаційний вузол обміну даними та встановлено GPS на всіх автомобілях.

Інформація про стан кожного виклику в кожний момент часу

Диспетчери знатимуть стан кожного виклику і місцезнаходження кожного автомобіля екстреної допомоги. Така система вже працює у Києві, Дніпропетровській, Херсонській, Харківській областях, в тестовому режимі в Вінницькій та Полтавській областях і буде розгорнута на всю країну.

Оновлення обов’язкових протоколів диспетчерів

Диспетчери отримають чіткий алгоритм роботи за сучасними світовими стандартами. Диспетчери мають навчитися не тільки швидко приймати  рішення під тиском часу, але й консультувати свідків щодо надання першої допомоги до прибуття бригади екстреної допомоги. Концепція передбчає відповідне перенавчання.

Оновлення протоколів командних дій бригад

Відбудеться перехід в навчанні і тестуванні навичок екстреної допомоги на стандарти розвинених країн. Лікарі, парамедики і навіть водії освоюватимуть практики порятунку. Буде введено зовнішнє незалежне тестування знань та навичок фахівців екстреної допомоги.

Нові автомобілі і обладнання

Буде оновлено вимоги до обладнання, закуплено нові автомобілей.

Гідна оплата праці екстреним медичним працівникам

Медики та робітники екстренки, які пройшли перенавчання, отримають ринкові зарплати та доступ до якісно обладнаних автомобілей екстреної допомоги.

Перебудова приймальних відділень в лікарнях

Впроваджуються нові протоколи дій в лікарні, доступ до обладнання 24/7, нова логіка планування приміщень.

Розбудова мережі екстрених реагувальників

Усі, хто може опинитися на місці екстреної події, мають володіти навичками порятунку людей та вміти працювати в екстрених умовах. Пожежні, рятувальники, поліцейські, водії, машиністи, пілоти, провідники, бортпровідники, кондуктори України пройдуть оновлені курси першої розширеної допомоги. Вихователі, вчителі, соціальні працівники матимуть пройти оновлене навчання навичкам першої базової допомоги.

Дефібрилятори та джгути у всіх найбільш людних місцях

Ми впевнені, що для ефективного функціонування екстреної медичної допомоги необхідно забезпечити максимально скоординовані і професійні дії на всіх етапах «ланцюжка» – від дзвінка у «швидку» до спеціалізованого відділу у лікарні. Саме на це і спрямовані зміни в системі екстреної медичної допомоги.

Детальніше: Проект розпорядження Кабінету Міністрів України “Про схвалення Концепції реформи системи екстреної медичної допомоги”

ЕКСТРЕНА ДОПОМОГА

ТРАНСФОРМАЦІЯ СИСТЕМИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь