Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Новоукраїнське управління ГУ ДФС у Кіровоградській області інформує

Дата: 07.06.2019 15:24
Кількість переглядів: 414

Фото без опису

У разі припинення діяльності фізичні особи підприємці зобов’язані подати звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску

          Відповідно до пп. 4 та 5 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є фізичні особи – підприємці (далі - ФОП), в тому числі ФОП платники єдиного податку, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

   У разі припинення діяльності ФОП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані подати самі за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 року № 435 (далі – Порядок № 435), із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності  (п. 8 розд. ІІІ Порядку № 435).

   Термін сплати зобов’язань, визначених ФОП або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, у Звіті з позначкою «ліквідаційний» настає в день подання такого Звіту, відповідно ЄВ повинен бути сплачений до дати подання Звіту включно.

   Крім цього, зняття з обліку ФОП, в тому числі ФОП платників єдиного податку, здійснюється органами ДФС на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, а осіб, які провадять незалежну професійну діяльність – за їхньою заявою, після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку.

   У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП та особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, така особа користуються правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника ЄВ в частині діяльності, яка здійснювалася нею як ФОП або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

   За порушення норм Закону № 2464 платники ЄВ несуть фінансову та адміністративну відповідальність відповідно до ст.ст. 25, 26 Закону № 2464 та ст. 165 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х.

Порядок обчислення та сплати транспортного податку

Відповідно до пп. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, які згідно Кодексу є об’єктом оподаткування.

Об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньо ринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Отже, об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньо ринкова вартість яких станом на 01.01.2019 становить понад 1564875 грн. (4173 м.з.п. х 375 = 1564875 грн.) та з року випуску яких минуло не більше п’яти років включно.

Згідно з підпунктом 14.1.220 пункту 14.1 статті 14 Кодексу рік виготовлення транспортного засобу – це календарна дата виготовлення транспортного засобу (день, місяць, рік); для транспортних засобів, календарну дату виготовлення яких визначити не можливо, - 1 січня року виготовлення, зазначеного у реєстраційних документах.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі  25000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року. Податкове/податкові повідомлення – рішення (далі - ППР) про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податків контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду.

Стосовно об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізичною особою – платником податків починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Транспортний податок сплачується: фізичними особами – протягом 60 днів з дня отримання ППР; юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь