Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Життя «Мандрівного кінотеатру» продовжується

Дата: 05.04.2019 14:29
Кількість переглядів: 479

Фото без опису«Хайтарма» - народний танець кримських татар, в перекладі – «повернення». Фільм з такою назвою переглянули слухачі Університету срібного віку та учасниці Гендерного ресурсного центру в рамках проекту «Мандрівний кінотеатр».

Картина розповідає про трагічну дату в історії кримськотатарського народу – 18 травня 1944 року – сталінську депортацію кримських татар. В центрі сюжету герой Радянського Союзу льотчик-винищувач Амет-Хан Султан, який за збігом обставин в момент депортації опиняється вдома разом зі своєю сім’єю. Першу «Золоту зірку» герой отримав 1943 року, другу – 1945-го, після того, як на його очах відбувалися дикі події виселення мирного народу з рідної землі згідно Постанови Народного Комісаріату Оборони. Кримські татари були оголошені зрадниками Батьківщини і засуджені до висилки.

Режисер картини і виконавець головної ролі – Ахтем Сеітаблаєв, відомий й іншими сучасними шедеврами (як, наприклад, «Кіборги»), дав згоду на використання нашим кінотеатром ліцензованого диску з фільмом завдяки нашим спільним друзям – Ірині Ткаченко та Сергію Ткаченко від спілки «Громадські ініціативи України», агентства сталого розвитку «Хмарочос» та голові обласної організації «Просвіта» Олександру Ратушняку.

Емоційні метафори кінострічки, невигадана історія одного з народів вразили нас реалістичністю і образністю. Автора «Хайтарми» по-праву можна назвати майстром кіномистецтва, сміливим і небайдужим сучасником. Його роботи спонукають до усвідомлення трагізму історії людства. Адже, як не прикро, історія нас вчить тому, що вона нас нічому не учить…

Відеолекторій  відбувся на обладнанні  придбаного в рамках конкурсу грантів «Місцеві ініціативи для розвитку громад»  за підтримки Програми USAID DOBRE .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь