Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Як уникнути кишкових захворювань

Дата: 13.08.2018 09:08
Кількість переглядів: 590

Фото без описуЛіто - сезон для активізації гострих кишкових інфекцій, оскільки створюються сприятливі умови для розмноження і поширення шкідливих бактерій у довкіллі.

Санепідситуація на сьогодні в країні залишається напруженою та нестабільною. В 2017 році зареєстровано 163 спалах гострих кишкових захворювань, під час яких постраждало 2180 осіб.

Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів. Факорами передачі кишкових інфекцій частіше всього є неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, яйця та м'ясо птиці, придбане населенням   на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб. При цьому продукція зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. 

Характерними симптомами є нудота, блювота, діарея, різкий біль в ділянці живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Джерело кишкових інфекцій - хвора людина. Тобто їх розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто зайнятий у сфері обслуговування населення. А саме – продавці продуктових магазинів, працівники закладів громадського харчування, підприємств харчової промисловості, освітніх закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими або носіями інфекції, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їхні руки: посуд, харчові продукти, предмети побуту.

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:

– не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та після закінчення терміну придатності;

– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

– не вживати невідомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

– не готувати страви з запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання приготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);

– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а для споживання дітям – обдати окропом;

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

– – перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов’язково мити руки після відвідування туалетів;

– купатися та відпочивати лише на офіційно дозволених пляжах;

– вести боротьбу з мухами.

 

У разі появи перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

 

 

 Заступник начальника-начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бобринецького районного управління


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь