Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

ПАМЯТКА щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин

Дата: 22.11.2017 13:43
Кількість переглядів: 2146

Фото без опису

Бобринецька районна державна лікарня ветеринарної медицини повідомляє що 13 листопада 2017 року надійшло повідомлення від жительки с. Кетрисанівка Бобринецького району, про те що в її господарстві бродячий кіт покусав 13-ти річного сина.

На місце події виїхала група фахівців, за твариною встановили спостереження. 15 листопада 2017 року тварина загинула, проведено епізоотичне розслідування, труп кота, направлений в Кіровоградську обласну державну регіональну лабораторію ветеринарної медицини. Згідно звіту про результати досліджень від 16 листопада 2017 р. № 2446 підтверджено захворювання кота на сказ. Фахівцями ветеринарної медицини була проведена дезінфекція подвір’я та прилеглої території.

При Бобринецькій райдержадміністрації 17.11.2017 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії та оголошено неблагополучним пунктом по сказу с. Кетрисанівка, Кетрисанівської сільської ради. Затверджений план заходів по ліквідації та локалізації сказу в неблагополучному пункті. Фахівцями ветеринарної медицини, разом з органами місцевого самоврядування було здійснено подвірний обхід та проведено роз’яснювальну роботу серед населення щодо небезпечності захворювання на сказ, рознесені інформаційні листівки. Планові щеплення по сказу в даному населеному пункті було проведено в липні місяці 2017 року, також проводиться робота згідно з інструкцією «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин››.

13-ти річному хлопцю проводять щеплення антирабічною вакциною.

«Сказ – це гостро-інфекційне захворювання, яке постійно поширюється територією України. Хворіють не лише свійські та дикі тварини, а й люди. Лікування від сказу не існує, наразі є тільки профілактична вакцинація. Якщо ж заражена одиниця не вакцинована, вона помирає».

Працівниками ветеринарної служби району проводяться обов’язкові щеплення сільськогосподарських та домашніх тварин. Однак, це не може остаточно убезпечити від сказу всіх тварин та людей. Головною причиною цьому є недостатнє фінансування, нестача пероральної вакцини для диких тварин.

Інкубаційний період для тварини становить 15 днів, якщо ж вона помирає, її власників потрібно негайно вакцинувати. У людей інкубаційний період від 1 місяця до 1 року.

 «При підозрі в зараженості людини це питання одразу переходить у компетенцію Міністерства охорони здоров’я. Вакцини проти сказу в українського МОЗу не вистачає.

Вірус вражає головний мозок. Поведінка тварин стає занадто агресивною. Людину без вакцинації спасти не можливо. Перед смертю вона поводиться як тварина – слинотеча, боїться води, світла, ховається від людей.

Важливою інформацією, особливо для фермерів, є наступне – коли лисиця заходить на ферму і кусає хоча б одну корову, то все поголів’я обов’язково вакцинується і місяць все молоко господарство зобов’язане  утилізовувати. А це приносить великі економічні збитки для молочнотоварних господарств.

Саме тому Держпродспоживслужба району радить усім фермерам уберегти своє поголів’я від сказу методом огородження. Особливо це стосується тих господарств, що межують із лісосмугою.

 

Довідка:

Через сказ щорічно гине понад 55 тис. людей і більше 1 млн тварин. Прямі збитки від сказу складають майже 4 млрд євро в рік. Кожного року в світі 15 млн людей одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом. Сказ серед тварин реєструється у 113 країнах світу. В Україні дане захворювання реєструється в усіх областях і природно-географічних зонах.

 

Бобринецьке  районне управління  Головного  управління 

Держпродспоживслужби в Кіровоградській  області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь