Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Як вберегти себе від грипу

Дата: 22.11.2017 13:39
Кількість переглядів: 689

 Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом — коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, 7 днів.

При появі перших симптомів грипу хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома — щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку, смертельну для деяких з них. Такими симптомами є: підвищена температура тіла,  біль у горлі,  кашель,  нежить,  біль у м'язах.

 Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей: уникати скупчень людей, користуватися одноразовими масками при необхідності , регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях,  повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму, своєчасно мити руки,

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.  Вакцинуватися можна івпродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Бажаючі провести щеплення, можуть замовити вакцину в аптечній мережі міста, та отримати щеплення в поліклініці або на фельдшерському пункті за місцем проживання.    

Усі засоби профілактики грипу мають особливе значення для людей, які належать до груп ризику. Для цих людей грип становить найбільшу небезпеку, а вчасна регулярна профілактика здатна врятувати життя. До груп ризику входять:  діти до 5 років,  вагітні жінки,  люди віком від 65 років,  з надмірною вагою, з   хронічними захворюваннями. Крім того, існують професійні групи ризику:  медичні працівники,  вчителі й вихователі,  продавці,  водії громадського транспорту,  усі, хто працює в багатолюдних місцях. У цих людей немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими людьми, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.

При появі симптомів грипу необхідно обов’язково звернутися до лікаря, не займайтеся самолікуванням та не відвідуйте місць масового скупчення людей. Пам’ятайте, що Ваше здоров’я у Ваших руках!

 

Бобрнецьке районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь