Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Про забезпечення стабільної санітарно-епідемічної ситуації в Бобринецькому районі в 2017 році

Дата: 20.03.2017 09:21
Кількість переглядів: 922

На протязі 2015-2016 років в районі санепідситуацію можна було вважати стабільною. Не реєструвалися спалахи гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, повязаних з об'єктами торгівлі, громадського харчування, навчально-виховними закладами, а  також отруєння грибами, ботулізм.

Разом з тим, в області має місце тенденція до зростання випадків, в тому числі і масового характеру, гострих кишкових інфекцій, вірусного гепатиту, ротавірусних інфекцій та ін. В 2016 році в області зареєстровано 7 спалахів -   найбільша кількість за  останні 20 років.

Діючий в останні роки мораторій на планові перевірки об'єктів господарювання контролюючими органами, значно знизив увагу керівників до виконання в повному обсязі санітарного законодавства, в т.ч. відомчого лабораторного контролю за показниками безпеки, контролю факторів навколишнього природного середовища, та ін.

 Одним із факторів, які впливають на стан здоровя населення є забезпечення водою гарантованої якості. Якість води в водопроводах та джерелах водопостачання погіршується через необлаштовані зони санітарної охорони навколо джерел водопостачання, незадовільний стан водонапірних башт і споруд на водозаборах, зношене обладнання, відсутність капітальних і поточних ремонтів, несистематичну дезинфекцію водогонів, криниць і свердловин, забруднення територій свердловин, криниць, оглядових колодязів побутовими відходами.

 За даними лабораторного контролю 5% досліджених проб по мікробіологічних показниках не відповідали нормативним документам, по санітарно-гігієнічних показниках вода в районі практично по всіх водопроводах та колодязях не відповідає вимогам за сухим залишком, жорсткістю, за вмістом нітратів.  Кожна 8 проба  води з громадських колодязів представляла епідемічну небезпеку для людей та не відповідала вимогам за мікробіологічними показниками. Кожна друга досліджена на нітрати проба колодязної води мала значне перевищення вмісту нітратів, що дуже небезпечно для дітей віком до 3-х років і може привести до захворювання на метгемоглобінемію та, навіть, закінчитись смертю.

Проведені в 2016 році комісійні перевірки об'єктів торгівлі і громадського харчування показали, що з 220 об'єктів торгівлі виявлені порушення в 188 об'єктах, що становить 85,4%, із 30 об'єктів громадського харчування мали місце порушення  на 22 (73,3%), що меже становити реальну загрозу санепідблагополуччю населення.

В районі 30 ЗОШ, 9  стаціонарних ДНЗ,  ПТУ, технікум, інтернат. Результати комісійних та планових перевірок показують, що є багато проблемних питань, що потребують вирішення, а саме: перебої у водопостачанні по Новоградівській, Чарівнянській, Рощахівській ЗШ, працюють на привозній воді школи сіл Веселівка, В.Іллінка, Олексіївка, Новомиколаївка, ЗШ №4 м. Бобринець, нестабільне водопостачання  в школах Мар'янівка, ЗОШ №3 м. Бобринець. 12 шкіл каналізовані на вигріб. Відсутні внутрішні туалети по ЗШ с. Кірове, Новомиколаївка. Матеріально технічне забезпечення шкільних харчоблоків недостатнє. Технологічне, в т.ч. теплове обладнання має високий відсоток зношеності, мийні ванни для миття посуду  потребують заміни (Бобринка, Буховецьке, Чарівне, Мирне, Витязівка, Костомарівка, ЗОШ №3 м. Бобринець, ДНЗ с. Куйбишеве). За даними поточного нагляду виявлені порушення по ДНЗ — 70%, по школах — 60%,  по закладах відпочинку — 51,7%,

Санітарний стан населених пунктів району незадовільний. Відсутні сили і засоби для здійснення  планової санітарної  очистки територій, санітарна очистка проводиться стихійно, практично тільки в період весняного місячника. Благоустрій населених пунктів на низькому рівні, погоджені схеми санітарної очистки не задіяні, щорічно утворюються несанкціоновані сміттєзвалища. Місця видалення побутових відходів утримуються з порушенням санітарних правил. Паспорти на місця видалення відходів погоджені тільки по 12 сільрадах.

Незадовільний санітарний стан територій населених пунктів та об'єктів — джерело виплоду мух, гризунів, які є переносниками, природним резервуаром особливо небезпечних інфекцій. В останні роки різко знижуються показника охоплення об'єктів високого епідемічного ризику роботами по профілактичній дератизації.

Порушуються правила утримання котів, собак, значно збільшилась кількість безпритульних тварин, що загрожує виникненню і розповсюженню сказу серед тварин.  В 2015-2016 роках в районі зареєстровано 25 випадків звернень людей в зв'язку з покусами безпритульними та домашніми тваринами на 18 адміністративних територіях. Підтверджено 3 випадки сказу серед тварин.

Не виконуються протикліщові та протималярійні заходи, особливо в місцях масового відпочинку людей (парки, рекреаційні зони). Щорічно звертаються в медичні заклади в звязку із ураженням кліщів від 50 до 100 осіб, що загрожує виникненням  хвороби Лайма.

Отже, дотримання санітарного законодавства, протиепідемічних заходів є запорукою стабільного санепідблагополуччя населення.

 

 

Держпродспоживслужба в Бобринецькому районі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь