Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Профілактика туляремії

Дата: 08.11.2017 09:03
Кількість переглядів: 955

У зразках мишовидних гризунів, відновлених в районі міста Бобринець, сіл Дібрівка, Шляхове  по Миколаївській трасі, отримані   позитивні результати  на виявлення збудників   туляремії. Дослідження проводились в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України (м. Кропивницький).

Наявні результати вказують на ймовірність загрози для здоров'я населення в плані виникнення та розповсюдження особливо небезпечного захворювання  -  туляремії.

Туляремія (Tularaemia) – природновогнещева трансмісивна інфекційна хвороба багатьох видів тварин (зооноз). Резервуаром інфекції у природі є гризуни, у тому числі мишоподібні. Збудник тривалий час зберігається у крові та тканинах заражених гризунів, виділяється з їхнєю сечою. Бактерії туляремії можуть проникати в організм людини всіма відомими науці способами (до речі, множинність механізмів передачі – одна з важливих ознак особливо небезпечних інфекцій). Людина інфікується при контакті із зараженим гризуном. Крім того, зараження може відбутися при вживанні сирої води з невеликих водоймищ або невідомих джерел, у які із сечею гризунів проникли бактерії, споживанні зараженої їжі, потраплянні у верхні дихальні шляхи та на кон'юнктиви очей людини пилових частинок разом із бактеріями туляремії при обмолоті інфікованого хліба.                   Зрідка хвороба може виникати після укусів сліпнів, мух-жигалок, деяких видів кліщів, інфікованих від гризунів. 
               Існує сезонність захворювання туляремією – у залежності від способу зараження (наприклад, навесні серед мисливців). 
               Інкубаційний період захворювання коливається в діапазоні 1-30 днів, але в переважній більшості випадків становить 3-7 днів, потім виявляються основні симптоми:

  • Підвищення температури тіла до 38-39, а іноді і до 40°С.
  • Слабкість, підвищена втома.
  • Головний біль.
  • Лихоманка, носить хвилеподібний характер, може тривати тижнями.
  • Гіперемія обличчя, слизової оболонки ока і носоглотки.
  • Висип на шкірі.
  • Збільшення печінки, спленомегалія.

Дуже велику роль у прояві симптомів туляремії відіграє спосіб зараження. Якщо інфекція потрапила через шкіру (бубонна форма), то уражаються лімфовузли - під пахвами, в паху і ін. Лімфатичні вузли можуть досягати розмірів курячого яйця, спочатку дуже болять, потім біль стихає, вузли перетворюються в гнійні абсцеси, які незабаром розкриваються назовні.

Якщо інфікування відбулося трансмісивним способом (через укуси комарів, кліщів і ін) - виразково-бубонна форма, то в місці ураження утворюється виразка, яка гоїться дуже повільно, супроводжується збільшенням лімфатичних вузлів.

Глазобубонная форма виникає при інфікування через кон'юнктиву очей і характеризується набряком очі, гострим болем і відчуттям чужорідного тіла в очах. Ця форма дуже довго і важко лікується.

При попаданні збудника туляремії з водою або їжею виникає ангінозний-бубонна форма хвороби. Виникає біль у горлі, дуже важко ковтати, мигдалини набрякають. Збільшуються шийні і привушні лімфатичні вузли.

При попаданні інфекції в шлунок або кишечник (абдомінальна форма) виникає сильна біль у животі, пронос, нудота. Відзначається збільшення печінки, селезінки, при натисненні на область пупка виникає посилення болю.

Збудники туляремії можуть потрапити в організм людини через легені при вдиханні пилу (легенева форма), наприклад, при обмолоті зернових культур. Основні симптоми: сухий кашель, бронхоектаз, біль у грудях, прояви плевриту.
              Для профілактики цього небезпечного захворювання слід дотримуватися наступних порад: 
- забезпечити правильне облаштовування та утримання криниць;
- не вживати сиру воду з відкритих водоймищ та невідомих джерел; 
- захищати харчові продукти від гризунів;

-  не допускати потрапляння гризунів у зерносховища; 

- проводити дератизацію (знищення гризунів) в приміщеннях житлового та господарсько-побутового призначення, в ангарах, зерносховищах, на полях та ін.
            Профілактика туляремії має проводитися щоденно і також включати в себе індивідуальний захист кожної людини на полюванні (використання захисних рукавичок при обробці туші), дератизації (одягання спецодягу), при обмолоті зерна (спеціальні фартухи, окуляри, маски). Після закінчення вказаних робіт обов'язково потрібно ретельно вимити руки з милом.
            Одним з ефективних засобів попередження захворювання на ензоотичних територіях та серед контингентів груп ризику є проведення щеплень туляремійною вакциною. 
           Тривалий і важкий перебіг, повільне одужання (ефективність лікування залежить від своєчасно і правильно поставленого діагнозу), можлива інвалідність роблять це захворювання особливо небезпечним.

 

 

Бобринецьке районне управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь