Обираємо безпечний барвник для крашанок
В Україні готуються відзначати Великдень за православним церковним календарем. А однією з найголовніших святкових ласощів для цього дня є крашанки. Блискучі відтінки синього, червоного, зеленого, жовтого та фіолетового перетворюють крашанки на справжні витвори мистецтва. Але за барвистою привабливістю цих фарб не забуваймо про їх безпечність.
Є різні виробники та, відповідно, і різний склад продукції. Однак, штучні барвники можуть бути дуже небезпечними, особливо для маленьких дітей, які полюбляють гратися кольоровими крашанками. Деколи барвники провокують розвиток алергічних реакцій, при чому вони проявляються не тільки у вигляді висипань на шкірі чи свербіжу, а шлунково-кишковими розладам, що можуть виникати під впливом солей важких металів, які входять до складу продукції.
Застерігаємо, що низка речовин, які містяться у фарбах, можуть негативно впливати на здоров'я. Зокрема, тартразин міститься у зеленій фарбі та впливає на активність та фокусування уваги дітей. Небезпечними також можуть бути жовтий, червоний та помаранчевий кольори, вони часто містять фарбник Е110, який може викликати онкологічні захворювання.
Водночас у магазинах можна придбати різноманітні натуральні харчові барвники рослинного походження. Деякі з цих харчових барвників виготовляються з таких інгредієнтів як сік червоної редьки, екстракт спіруліни та екстракт куркуми. Тож зовсім не обов’язково на Великдень фарбувати яйця промисловими барвниками, які часто забарвлюють не тільки шкарлупу, а й білок. Прихильники природнього фарбування можуть використовують для цих цілей лушпиння цибулі, буряк, червону капусту, шпинат, червоний перець, ромашку, відвар шипшини, зелений чай, каву, ягоди чорниці тощо.
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!