Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Жити екологічно – жити в мирі з природою Про що говорили в Бобринці на зустрічі з ГО «Флора»

Дата: 01.04.2024 16:27
Кількість переглядів: 166

Глобальні екологічні проблеми світу змушують людей об’єднуватися заради майбутнього планети і людства. В Україні значно погіршився стан екосистем після повномасштабного вторгнення рф, обстрілів, руйнації інфраструктури.

Перший весняний місяць 2024 року показав і руйнівний вплив людей на мирних територіях, де тисячами гектарів горять масиви землі з сухою травою, знищуючи там все живе.

Наразі законодавство України визначає нові критерії поводження з побутовими відходами, аналогічні ЄС. А це для України і зокрема для Бобринецької громади – нові підходи в життєдіяльності громадян і в роботі комунальної служби.

Екологію, зменшення шкідливого впливу людей на природу, конкретні напрацювання і перспективи обговорювали 29 березня 2024 року на засіданні круглого столу за участі гостей з Кропивницького - представників громадської організації "Флора", міського голови Бобринця Леоніда Кравченка, представника ГО «Сильна громада» Євгенія Кулика, координатора екологічних проєктів у громаді Катерини Охріменко, директора КП «Комунальник» Сергія Бичкова, голови Молодіжної ради Анни Орлової, представників громади.

ГО «Флора» давно співпрацює з Бобринецькою громадою по питаннях екології. Один із напрямків - збереження водних ресурсів, забезпечення жителів якісною питною водою. Постійні моніторинги джерел водопостачання, надання у 2023 році міні-гранту нашій громаді для облаштування станції очистки води для Бобринецького ліцею (за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" #EPAIU Посольство Чеської Республіки в Українi / Czech Embassy in Ukraine) – лише мала частина конкретних справ «Флори» у підтримці екологічних проєктів громади.

Учасники зібрання обговорили доповідь Катерини Охріменко щодо участі представників ГО «Флора» та «Сильна громада» в екологічних проєктах та щодо співпраці з міською владою.

Екоактивісти не лише пропонували міській раді свої проєкти, проводили опитування, але й самі попрацювали. Зокрема, прибирали центральний парк Бобринця та оновлювали арт-об’єкти; спільно з працівниками «Комунальника» встановлювали урни для побутових відходів, контейнери для пластикових пляшок, збирають пластикові кришечки, відпрацьовані батарейки та активно агітують до сортування відходів жителів громади.

Ефективність співпраці екоактивістів з міською радою відзначили і представники ГО «Флора».

Зі слів голови громади Леоніда Кравченка, співпраця з громадськими екоорганізаціями має базуватися на досягнення результатів у спільних проєктах.

Міський голова окреслив напрямки роботи ради і комунальних служб у 2024 році. По деяких є напрацювання, деякі можливо здійснити за умови, якщо дозволить ситуація під час дії воєнного стану.

Зокрема, мова йде про охоплення комунальною службою території усього міста вивезенням листя в осінній період.

Сортування побутових відходів: у 2023 році придбали 22 урни, 6 з них – під пластикові пляшки. У цьому році планується виготовлення та встановлення по місту ємностей під пластик та урн власними силами комунальників.

Проводитиметься робота з мешканцями громади по оформленню договорів на вивезення твердих побутових відходів (з тими, хто ще не уклав такі угоди).

Комунальники 100-відсотково забезпечують вивезення сміття по місту згідно маршрутів і графіків.

Постачання технічної води, забезпечення жителів якісною питною водою – в пріоритеті діяльності міської ради. Зі слів Л. Кравченка, громада готова взяти участь у співфінансуванні проєкту по встановленню станції очистки води – якщо такий проєкт запропонує ГО «Флора» чи інша громадська організація.

Адже питання очистки технічної води з Сугоклії до якості питної найближчим часом вирішити неможливо. Навіть за умови побудови очисної станції, вода, яка потрапляє у стару багатокілометрову мережу водогону міста, знову забруднюється домішками з труб.

Для міської ради залишається відкритим питання, по якому ведуться перемовини на різних рівнях влади, щодо греблі на Полум»янському водосховищі Кетрисанівської громади. Це водосховище дуже обміліло, але за умови ремонту може вмістити до 5 мільйонів кубометрів води, і може бути резервним для постачання прісної води для Бобринця у засушливу пору року.

Представники ГО «Флора» позитивно оцінили роботу бобринецьких екоактивістів в усіх напрямках діяльності і співпрацю з міською радою, зазначивши, що в цьому році планується вивчення досвіду чеських екологічних організацій, зокрема по питаннях радону.

Враховуючи зацікавленість Бобринецької громади, участь екоактивістів і жителів міста у різних проєктах, бобринчан будуть раді бачити у складі делегації.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь