Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Від вибору насіння овочевих до бажаного врожаю

Дата: 19.02.2024 08:49
Кількість переглядів: 29

Фото без описуЗ наближенням весни настає гаряча пора для городників. Саме час переглянути свої насіннєві запаси і визначити потребу в придбанні насіння для майбутнього сезону.

Городники чудово знають, що на кількість і якість урожаю передусім впливає вибір насіння, зокрема сорту чи гібриду. Звісно, сорти та гібриди не діляться на погані та добрі, але кожен має свої особливості вирощування та догляду.

Зараз серед різноманітного асортименту насіння, яке продається ледь не на кожному кроці, складно визначитись та зробити оптимальний вибір.

Порадане поспішайте, ознайомтесь із пропозиціями, а вже потім плануйте покупку. Найкраще все ж таки купувати насіння в спеціалізованих магазинах попередньо визначившись із необхідними сортами та гібридами.

Сорт чи гібрид? У кожного є свої переваги та недоліки. Переваги гібридів - вища врожайність та менша вразливість до стресових факторів. Із основних недоліків гібридів можна зазначити вартість насіння, відповідно - це є перевагою сортового насіння. Але головною перевагою сортів є збереження сортових ознак із покоління в покоління, тобто можна отримувати урожай із самостійно вирощеного насіння.

Для отримання бажаного результату необхідно визначити напрямок використання овочів – свіже споживання, консервація, соління, тривале зберігання чи універсальний напрямок. Овочі різних напрямків використання значно відрізняються між собою за смаковими якостями та іншими показниками.

Слід звернути увагу на терміни достигання та групу стиглості сорту чи гібриду: ранньостиглі, середньостиглі, середньоранні, середньопізні і пізньостиглі та рекомендовану зону вирощування – степ, лісостеп, полісся.

Варто розуміти, що урожай ранньостиглих помідорів ви будете споживати свіжим, його ніжна текстура, зазвичай, не витримає теплової обробки, томати середньої групи стиглості можуть бути вже і законсервовані, а повноцінного урожаю пізньостиглих томатів в умовах нашої області можна не дочекатись. Тому для отримання урожаю увесь сезон варто на ділянці розміщувати різні групи стиглості овочів.

До речі, насіння може мати спеціальну обробку (дражування, інкрустування), яка покращує його властивості, тому такий посівний матеріал має добрі показники по схожості та стійкості до різних хвороб. Оброблене насіння замочувати перед посівом не треба, оскільки всі переваги обробки зійдуть нанівець.

Отже, визначившись із потребою в насінні рушаймо до магазину або відкриваємо сторінку онлайн-магазину.

На що звернути увагу? Насамперед, на наявність у продавця пакету супровідних документів, що засвідчують сортові та посівні якості партії (для насіння власного виробництва – сертифікатів на насіння, а для насіння овочевих культур, яке придбано для подальшої реалізації – довідки про сортові та посівні якості насіння). Ці документи повинні зберігатися за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою. Дані про партії насіння, зазначені в документах, повинні відповідати інформації, зазначеній на пакетах з фасованим насінням

Рекомендуємо уважно оглянути пакетик з насінням - він має бути з міцного якісного паперу з охайною склейкою.

Згідно ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Пакування, маркування, транспортування та зберігання. Технічні умови» на етикетці пакету з фасованим насінням має бути вказана така інформація:

  • назва культури, сорту/гібриду (його опис);

  • генерація (репродукція);

  • назва країни-виробника, фірми, контактні дані виробника;

  • номер партії насіння (кожна партія має «Сертифікат якості», в якому зазначений номер партії насіння);

  • місце пакування;

  • рік врожаю посівного матеріалу, термін придатності та умови зберігання;

  • маса (г), або кількість насінин в пакеті (шт.);

  • протруєно/або не протруєно насіння;

  • рекомендації щодо його вирощування;

  • схожість.

Якісне насіння – основа гарного врожаю. Дотримуючись порад та рекомендацій ви гарантовано матимете відмінний результат. Бажаємо вам гарної погоди та щедрих врожаїв!

 

У разі виникнення питань чи необхідності більш детального роз’яснення з даного питання звертайтесь до відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за телефонами (050) 171 73 69, (095) 790 71 18 або за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 404.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь