Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Правила благоустрою та санітарної очистки території Бобринецької об’єднаної територіальної громади

Дата: 26.01.2024 09:26
Кількість переглядів: 163

Фото без описуП Р А В И Л А благоустрою та санітарної очистки території Бобринецької об’єднаної територіальної громади (витяг).

Повний текст Правил (рішення міської ради, зміни до Правил) за посиланням

https://bobrynecka-gromada.gov.ua/docs/3467/

Це нормативно-правовий акт, яким встановлено порядок комплексного виконання робіт з благоустрою території, права та обов’язки всіх суб’єктів, що знаходяться на території Бобринецької об’єднаної територіальної громади.

Правила є обов’язковими для виконання органами державної влади, місцевого самоврядування, підприємствами, організаціями, незалежно від їх відомчого підпорядкування та форм власності, а також громадянами, які проживають на даній території.

Вимоги до впорядкування територій підприємств, установ, організацій та присадибних ділянок

Загальні вимоги

Підприємства, установи, організації та громадяни забезпечують благоустрій земельних ділянок, наданих їм відповідно до вимог чинного законодавства у власність, користування.

Проходження межі по тій чи іншій вулиці, провулку, проїзду визначається по лінії бортового каменю проїзної частини вулиці вздовж підприємств, установ, організацій, а в інших випадках на відстані 10 метрів від фасадів будинків, споруд, огорож та інших елементів благоустрою (крім випадків, передбачених проектною документацією).

Посадові особи підприємств, установ, організацій несуть відповідальність за невиконання заходів з благоустрою, а також за дії чи бездіяльність, що призвели до завдання шкоди майну та/або здоров'ю громадян, на власних та закріплених за підприємствами, установами, організаціями територіях відповідно до закону. Відповідальність за незабезпечення благоустрою, у тому числі при виконанні робіт самовільно, покладається на власника об'єкта благоустрою (балансоутримувача) та виконавця робіт.

Утримання та благоустрій територій підприємств, установ, організацій та присадибних ділянок громадян, прибудинкових територій багатоквартирних та малоповерхових житлових будинків, належних до них будівель та споруд проводиться власником або балансоутримувачем цього будинку, або підприємством, установою, організацією, з якими балансоутримувачами укладені відповідні договори на утримання та благоустрій прибудинкових територій.

Благоустрій присадибної ділянки проводиться її власником або користувачем цієї ділянки. Власник або користувач присадибної ділянки може на умовах договору, укладеного з органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування, забезпечувати належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки.

Власник присадибної ділянки забезпечує належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки - по фасадній частині садиби до бордюрного каменю проїжджої частини.

Благоустрій присадибної ділянки, на якій розміщені житлові будинки, господарські будівлі та споруди, що в порядку, визначеному законодавством, взяті на облік або передані в комунальну власність як безхазяйні, проводиться відповідним органом Бобринецької міської ради.

Відповідальні особи підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, юридичні та фізичні особи, що використовують будинки і споруди та приміщення в них на законних підставах, а також громадяни зобов'язані:

Утримувати в належному стані прилеглі території.

Утримувати в належному стані закріплені за ними на умовах договору з балансоутримувачем об'єкти благоустрою (їх частини). 3.2.3. Усувати на закріплених за ними об'єктах благоустрою (їх частинах) за власний рахунок та в установлені строки пошкодження інженерних мереж або наслідки аварій, що сталися з їх вини.

Усувати на закріплених за ними об'єктах благоустрою (їх частинах) наслідки надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в установленому порядку.

Проводити інвентаризацію та паспортизацію закріплених за ними об'єктів благоустрою (їх частин).

У процесі утримання об'єктів благоустрою (їх частин) дотримуватися відповідних технологій щодо запобігання передчасному зносу об'єктів, забезпечення умов функціонування та утримання їх у належному санітарно-технічному стані.

Відшкодовувати збитки та іншу шкоду, завдану внаслідок порушення законодавства у сфері благоустрою та охорони навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, установлених законодавством України.

Проводити своєчасне фарбування і ремонт металевих частин фасаду (пожежні сходи, водостічні труби, огорожі на даху, піддашки, накриття приямків тощо). Проводити миття фасадів і дахів, виконаних із скла, вікон та вітражів не менше одного разу у квартал, окрім періоду, коли температура повітря становить 0° C та нижче.

Розміщувати елементи благоустрою тільки на підставі проектно-дозвільної документації.

Захищати зелені насадження на територіях, наданих їм в установленому законом порядку, шляхом встановлення бордюрного каменю.

Розміщувати та утримувати в належному санітарному та технічному стані дитячі майданчики.

Розміщувати на територіях, наданих їм в установленому законом порядку, урни для сміття згідно з встановленими нормативами.

Здійснювати своєчасний ремонт вхідних груп.

Облаштовувати освітленням фасади, споруди та будівлі. 3.2.15. Облаштовувати на територіях, наданих їм в установленому законом порядку, паркувальні місця згідно з вимогами чинного законодавства.

Забезпечувати вивезення твердих побутових і негабаритних відходів, а також харчових відходів, згідно з вимогами діючих санітарних норм.

Дотримуватись порядку утримання та поводження з тваринами, відповідно до вимог ветеринарно-санітарного законодавства.

Вуличну торгівлю проводити у відведених місцях, затверджених виконкомом міської ради.

Проводити підземні та будівельні роботи, насипання, намивання грунту, піску, встановлення огорож, механізмів та обладнання, тимчасових споруд, побутових вагончиків, складування конструкцій і матеріалів, суворо дотримуючись вимог проекту організації будівництва і тільки після письмового повідомлення міської ради про початок робіт. Своєчасно і якісно проводити благоустрій територій після закінчення цих робіт.

Не допускати накопичення будівельного сміття, будівельних матеріалів, інших матеріалів біля домоволодінь на будівельних майданчиках та прилеглих до них територіях, забезпечувати виконання заходів по запобіганню пилоутворення на територіях об'єктів, не допускати відкачування та виливання води на проїжджу частину вулиць, тротуари, у водойми.

Не допускати накопичення перегною на прилеглих територіях

Вживати заходи, щодо недопущення аварійності споруд, конструкцій та інших архітектурних форм.

Видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється лише за дозволом на підставі рішення виконавчого комітету міської ради.

Власники об'єктів торгівлі забезпечують дотримання Правил, чистоти і порядку до середини проїжджої частини вулиці включно.

Забороняється біля об'єктів торгівлі складувати тару і запаси товарів, а також використовувати для складування прилеглу територію.

Відповідно до санітарних вимог майданчики для компосту, дворові вбиральні та очисні споруди, каналізації повинні знаходитись у глибині двору не ближче 15 метрів від вікон житлових будинків, в тому числі і сусідніх садиб, сараї для утримання худоби і птиці - не ближче 12 метрів. Власники, користувачі таких споруд повинні забезпечити відсутність негативного впливу від їх діяльності на нормальний спосіб життя інших осіб.

Обов’язково встановлювати люки за межами приватних домоволодінь при проведенні водо- каналізаційної мережі.

Розташування скирт соломи, сіна та інших грубих кормів здійснюється в межах приватних домоволодінь з дотриманням правил протипожежної безпеки.

Відповідальним особам підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, юридичним та фізичним особам забороняється:

а) Наклеювати оголошення та інформаційно-агітаційні плакати, рекламу, листівки, тощо у невизначених спеціально для цього місцях. Самовільно встановлювати рекламні конструкції, інформаційно-рекламні плакати, торгівельні лотки, кіоски, павільйони.

б) Заправляти, ремонтувати, паркувати а також їздити автотранспортом, мототранспортом по тротуарах, пішохідних доріжках, газонах, скверах та парках.

в) Спилювання гілок особами за межами домоволодіння без погодження з міською радою, підприємствами, установами.

г) Голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму (проведення ремонтних робіт) з 22.00 до 8 години.

д) Кидати сміття, недопалки, папір, ганчірки на вулицях, площах, скверах, парках та інших громадських місцях, а також спалювати сміття в контейнерах та урнах.

д) Утримувати та випасати домашню худобу та птицю в скверах, парках, газонах, кладовищах. Випасаючи худобу та птицю біля домоволодінь забезпечувати дотримання санітарного стану.

е) Паління в громадських місцях, крім місць, спеціально обладнаних для цього.

є) Лузання насіння в громадських місцях: на вулицях, парках, скверах, громадському транспорті, учбових та лікувальних закладах, на підприємствах торгівлі та громадського харчування.

ж) Відправляти природні потреби в неустановлених для цього місцях.

з) Проводити у робочі дні з 21.00 до 8.00 години, а у святкові та неробочі дні - цілодобово ремонтні роботи, що супроводжуються шумом. Власник, наймач (орендар) приміщення, в якому передбачається проведення ремонтних робіт, зобов'язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Рівень шуму, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм.

и) У нічний час з 22.00 до 8.00 години забороняються гучний спів, викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму.

і) Юридичним і фізичним особам, громадянам забороняється проведення на території міста салютів, феєрверків та інших заходів з використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів.

ї) Самовільно встановлювати точки торгівлі з лотків, автомобілів, причепів, столиків, візків у не відведених для цього місцях.

Усім без винятку фізичним та юридичним особам категорично забороняється викидати сміття та відходи у лісосмугах, балках, по берегах струмків, ставків та в інших несанкціонованих місцях

Вимоги до утримання будівель і споруд інженерного захисту території

Порядок утримання, експлуатації будівель і споруд інженерного захисту територій являє собою комплекс взаємопов'язаних організаційних і технічних заходів по технічному обслуговуванню, ремонту і реконструкції будівель і споруд, інженерних систем і обладнання, технічних засобів телекомунікацій.

Роботи по утриманню, ремонту, реконструкції будівель, споруд інженерного захисту територій виконуються планово або примусово за відповідними приписами відповідного органу Бобринецької міської ради та інших контролюючих органів.

Відповідальність за утримання будівель, споруд інженерного захисту територій несуть власники, орендарі, керівники підприємств, установ, організацій та фізичні особи (далі - балансоутримувачі) згідно із законодавством України.

Порядок утримання житлових будинків та прибудинкових територій

Утримання житлових будинків та прибудинкових територій регламентується Правилами утримання житлових будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу від 17.05.2005 N 76, та іншими чинними нормативно-правовими актами у цій сфері.

Обов'язки власників (балансоутримувачів), орендарів житлових будинків та прибудинкових територій:

Організувати технічне обслуговування житлових будинків, їх обладнання та прибудинкових територій.

Постійно утримувати в належному стані оздоблення фасадів житлових будинків, вуличних та будинкових покажчиків встановленого зразка, прапоротримачів, вхідних груп та іншого обладнання на прибудинкових територіях, антен ефірного телебачення.

Негайно огороджувати небезпечну територію та місця виконання робіт на житлових будинках та прибудинкових територіях, забороняти вихід мешканців на небезпечні балкони або еркери.

Своєчасно усувати недоліки в освітленні входів до під'їздів, сходових клітин, вуличних та будинкових покажчиків житлових будинків.

Здійснювати заходи щодо безпечного утримання житлових будинків, які виведені з експлуатації, відселених, аварійних та довгобудів на прибудинкових територіях (надійне закриття входів, вікон, приямків та інших отворів, огородження будівель і споруд, попереджувальні написи тощо).

Вимоги до санітарного очищення території

Санітарне прибирання, збирання сміття і відходів

Санітарне прибирання, збирання сміття і відходів як вторинної сировини здійснюється шляхом прибирання територій, встановлення на території, яка обслуговується, сміттєзбірників (урн, контейнерів відповідної ємності) для накопичення сміття і твердих побутових відходів та своєчасного вивезення їх вмісту.

Підприємства, установи, організації та громадяни (власники, балансоутримувачі садиб) зобов'язані укладати договори на вивезення сміття та вторинних матеріалів з КП "Комунальник"

Збір та тимчасове розміщення відходів промислових підприємств, які виникають внаслідок їх виробничої діяльності, проводиться цими ж підприємствами на спеціально влаштованих для цього майданчиках, місце яких, обсяг відходів та час їх зберігання погоджується в установленому порядку.

Контейнери для збирання сміття та відходів як вторинної сировини повинні встановлюватись на майданчику з твердим покриттям з П- чи Г-подібними огорожами та закриватись щільно кришками. Переповнення контейнерів та місць накопичення відходів не допускається.

Якщо на прибудинкову територію немає в'їздів для сміттєвозів внаслідок ремонту тощо, контейнери необхідно тимчасово встановити, а переносні контейнери слід вивозити до місць завантаження одночасно з прибуттям сміттєвозів та після звільнення негайно прибирати їх до місць зберігання.

Забороняється розміщення контейнерів на тротуарах, проїзних частинах вулиць, міжквартальних проїздів та в арках будинків.

Великогабаритні відходи: старі меблі, побутова техніка, металобрухт тощо повинні збиратися на спеціально відведених майданчиках, бункеронакопичувачах та у великогабаритних контейнерах і вивозитися спеціальними сміттєвозами або звичайним вантажним транспортом по мірі накопичення, але не рідше одного разу на тиждень. Залишки будівельних відходів від поточного ремонту квартир вивозять квартиронаймачі у встановленому порядку.

Спалювання всіх видів відходів та вторинної сировини на території міста і в сміттєзбірниках забороняється.

Всі фізичні та юридичні особи, які мають у власності будівлі, які використовуються для здійснення торгівлі, громадського харчування та надання послуг населенню повинні встановити власними силами і за власний рахунок на прилеглій до їх будівель території необхідну кількість урн, але не менше однієї неподалік вхідних дверей кожної будівлі. Власники вищезазначених будівель повинні забезпечити очищення урн від сміття щоденно по мірі їх заповнення і утримувати їх в належному санітарному і технічному стані.

Металеві контейнери для сміття та вторинних матеріалів фарбують не менше двох разів на рік - навесні і восени. Урни фарбують не менше одного разу на рік. На контейнерах, урнах має бути напис про власника, користувача, балансоутримувача та номер його телефону.

Вигул домашніх тварин повинен проводитися у відповідності з норм чинного законодавства, а дресирування собак повинно проводитись на спеціально відведених дресирувальних майданчиках. Забороняється викидати трупи свійських тварин та птахів у контейнери, урни для відходів. Поховання загиблих (померлих) свійських тварин та птахів виконується у встановленому порядку.

Місця відпочинку та масового скупчення людей (парки, сквери, ринки, вокзали, автостанції, пересадочні транспортні вузли тощо) для зручності та поінформованості відвідувачів та пасажирів мають бути забезпечені графічною інформацією щодо розташування на їх території громадських туалетів.

Прибирання території міста

Роботи з прибирання території міста проводяться у відповідності до цих Правил, інших нормативно-правових актів, технологічних рекомендацій відповідних галузей міського господарства.

Межі прибирання територій між підприємствами, установами, організаціями та присадибними ділянками громадян визначаються з урахуванням правовстановлюючих документів на землю та прилеглих територій зі складанням погоджених з ними схем прибирання.

Прибирання прибудинкових територій, місць масового перебування людей (підходи до вокзалів, ринків, сезонних торговельних майданчиків, під час проведення масових зібрань та заходів тощо) виконується протягом всього робочого дня. Прибирання територій кладовищ, меморіалів, братських поховань тощо проводиться із залученням громадськості, підприємств, установ, організацій на умовах договору та відповідно до встановленого порядку.

Особливості прибирання територій у зимовий період

Проведення зимових прибиральних робіт з очищення тротуарів під час снігопаду (зсування і підмітання снігу) здійснюється з періодичністю та за технологією, встановленими відповідними галузевими нормами та правилами. Власники об’єктів нерухомості, які використовуються в комерційних цілях зобов’язані власними силами забезпечити здійснення очищення від снігу тротуару (в разі наявності) вздовж огорожі, або використовуваної ними земельної ділянки, на край проїжджої частини під механізоване прибирання протягом 2-х годин після закінчення снігопаду в робочий час, а в разі закінчення снігопаду в нічний час (неробочий) - до 09:00 години ранку. Забороняється скидати сніг з тротуарів на проїзну частину вулиці після завершення робіт по її механізованому прибиранню.

Не допускається розкидання соляних сумішей на території зелених насаджень під час прибирання вулиць, тротуарів та пішохідних доріжок.

Очищення дахів та козирків від снігу та бурульок проводиться негайно з дотриманням застережних заходів щодо безпеки руху пішоходів, не допускаючи пошкодження покрівель будинків і споруд, зелених насаджень, електромереж, рекламних конструкцій тощо. Необхідно огороджувати небезпечні місця на тротуарах, переходах, виставляти вартових. Сніг та бурульки, що зняті з дахів та козирків, необхідно окучувати і протягом доби вивозити.

Обов'язки власників малоповерхових будівель та тимчасових споруд:

Утримувати в належному стані території, прилеглі до будівлі.

Регулярно здійснювати вивіз сміття (побутового, будівельного тощо) та вторинних матеріалів шляхом укладання договорів на вивезення з КП "Комунальник".

Обов'язки та повноваження посадової особи контролюючого органу:

Якщо під час перевірки виявлені причини та умови, які можуть спричинити порушення благоустрою, посадова особа контролюючого органу (міської ради) зобов'язана скласти та видати офіційний документ - припис, який є обов'язковим для виконання в термін до трьох діб особами, які є винними в порушенні Правил.

У протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу правопорушника, місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення правопорушника, інші відомості, необхідні для вирішення справи.

Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі. Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка вчинила адміністративне правопорушення; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами. У разі відмови особи, яка вчинила правопорушення, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка вчинила правопорушення, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання. При складанні протоколу правопорушникові роз'яснюються його права і обов'язки, передбачені статтею 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення, про що робиться відмітка у протоколі. У випадках не встановлення особи, винної у скоєнні правопорушення, у протоколі робиться відповідний запис. Особа, яка виявила порушення, здійснює заходи щодо встановлення особи, винної у скоєнні правопорушення, шляхом направлення запитів до правоохоронних органів.

Після складення протоколу він у п'ятиденний строк надсилається на розгляд до адміністративної комісії при виконавчому комітеті Бобринецької міської ради.

Справа про адміністративне правопорушення розглядається адміністративною комісією в п'ятнадцятиденний строк з дня отримання протоколу про адміністративне правопорушення. На засідання адміністративної комісії запрошуються особи, відносно яких складено протокол про адміністративне правопорушення.

За результатами розгляду справи про адміністративне правопорушення адміністративна комісія виносить постанову по справі. Постанова повинна містити: найменування органу, який виніс постанову, дату розгляду справи; відомості про особу, щодо якої розглядається справа; викладення обставин, установлених при розгляді справи; зазначення нормативного акта, який передбачає відповідальність за дане адміністративне правопорушення; прийняте по справі рішення.

Рішення адміністративної комісії можуть бути оскаржені у встановленому законодавством порядку.

Контроль за виконанням даних Правил здійснює комісія з питань благоустрою Бобринецької міської ради та інші особи, уповноважені на виконання цієї функції рішенням сесії чи виконавчого комітету ради.

Бобринецька міська рада.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь