Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Лашкул Георгій Олексійович – бобринчанин, історик, краєзнавець, лауреат обласної краєзнавчої Премії імені В. Ястребова у 2011 році, один із засновників місцевого музею та просто гарна Людина!

Дата: 19.01.2024 14:42
Кількість переглядів: 43

Фото без описуНародився Георгій Олексійович Лашкул, 21 грудня 1946 року в селі Миколо – Бабанка Кропивницького (колись Бобринецького) району Кіровоградської області.

З 1953 по 1956 рік навчався в Рощахівській середній школі тоді ще Бобринецького району, а з 1958 року по 1961 рік - учень Єланецької восьмирічної школи, яку успішно закінчив у 1961 році.

З 1961 по 1964 рік Георгій Олексійович, навчався у Витязівській середній школі. І вже з 1966 року студент Новобузького педучилища за спеціальністю вчитель молодших класів.

Трудовий стаж розпочав в Котляревській 8 – річній школі Миколаївської області.

З листопада 1966 року був призваний до лав Військово-морського флоту СРСР, курсант – матрос Балтійського флоту.

Звільнився з лав радянської Армії в 1969 році.

Продовжив працювати вчителем в Миколо – Бабанській школі.

У 1975 році закінчив Полтавський державний педагогічний інститут (нині Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка).

Протягом майже 10-и років, з січня 1973 по грудень 1983 року працював інструктор-майором РК КП України. З грудня 1983 по вересень 1991 року був заступником начальника районного відділу внутрішніх справ.

З 1993 року звільнений в запас. До недавнього часу працював викладачем ВСП "Бобринецький аграрний фаховий коледж ім. В. Порика Білоцерківського НАУ".

Георгій Олексійович зробив чималий внесок у розвиток музейної справи і краєзнавства на теренах рідної Бобринеччини. Завдяки його багаторічній науково-дослідній діяльності вийшли друком понад 20 статей та матеріалів у газетах і журналах України, а також з'явилися такі видання як: "Ювілейні історичні арабески краєзнавця Георгія Лашкула" - авторська збіркастатей присвячена 250-річчю утворення міста Бобринець; збірки наукових матеріалів "Благословенна пам'ять степу" та "Перлина степу. Рідному музею М. Смоленчука моя посвята" присвячені 60-річчю заснування музейної кімнати в Бобринці. Книги Георгія Олексійовича, мають краєзнавчий характер та повертають забуті імена, відкривають очі на власне минуле, заохочують переосмислити сучасне в умовах жорстоких реалій сьогодення.

З авторськими виданнями Георгія Лашкула можна ознайомитись в нашому музеї, а також в Міська публічна бібліотека Бобринецької міської ради.


"Я мудрість черпаю і п’ю зі степових джерел ведичної епохи,
напій той має бобринецький полиновий смак"

Фото без описуФото без опису
Г. О. Лашкул

В книзі "Перлина степу", автором піднімається цілий пласт фактичного матеріалу пов’язаного з історією міста, його топонімами, козацтвом, оригінальним побутом та незабутнім радянським періодом суспільного саморозвитку та перемоги над ворогом.
Автор будучи співорганізатором музейної справи в районі більше 30 років збирав дослідження, спогади старожилів що і лягло в основу для написання цієї монографії.
На основі спостережень та зустрічей з особистостями краю досліднику вдалось передати яскравий колорит цілого пласту епохальних змін в житті бобринчан, підкріпити фактами, архівами та музейними фотодокументами і артефактами, особистими краєзнавчими записками оригінального
світоглядного бачення автором часу та простору.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь