Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Талановитий кінорежисер та корифей українського кіно родом з Бобринця – Анатолій Володимирович Вишневський.

Дата: 19.01.2024 14:38
Кількість переглядів: 110

Фото без опису16 жовтня 2023 року Анатолій Володимирович відзначив 50-ту річницю від того доленосного дня, коли вперше переступив поріг кіностудії ім. Олександра Довженка, щоб назавжди пов‘язати своє життя з кінематографом.

Народився Анатолій Вишневський 25 жовтня 1952 року у місті Києві. Дитинство його минуло на Кропивниччині. До Бобринця Анатолій Володимирович приїхав на навчання у 1961 році. Анатолій Вишневський згадує наше місто теплими і щирими словами, розповідає про вулиці Народну, Базарну та Миколаївську, якою щонеділі їх – вихованців школи-інтернат, водили до кінотеатру «Промінь», говорить, що саме з цього кінотеатру в Бобринці розпочалася його безмежна любов до справи всього його життя – кінематографу.

Після закінчення восьми класів та училища, здобувши професію муляра IV розряду, Анатолій Володимирович все ж вирушає до Києва, де вперше переступає поріг кіностудії ім. Олександра Довженка…

Починав Анатолій Вишневський свою трудову діяльність без малого в 17 років асистентом режисера на таких фільмах як «День перший, день останній», «Мій генерал», «Овід». В подальшому ще не раз зустрічався в роботі зі своїми першими режисерами, Юрієм Ляшенком, Андрієм Бенкендорфом, Миколою Мащенком, але вже в якості режисера, а згодом режисера вищої категорії.

Багаторічна активна діяльність на кіностудії, яка свого часу випускала по 12 художніх фільмів на рік, – це не лише напружена, виснажлива і відповідальна робота, але й задоволення, насолода, а для творчої, активної, талановитої людини справжнє щастя. Саме так Анатолій Вишневський, згадуючи ті дні, характеризує свої почуття. Бо з часом, завдяки своїм здібностям, таланту, досвіду і сумлінності Анатолій Володимирович був не просто затребуваним, він був насправді нарозхват.

Працював помічником режисера на 25 кінофільмах «Ярослав Мудрий», «Овод», «Храни меня, мой талисман», «Самотня жінка бажає познайомитися» та ін.). Був другим режисером у фільмі М. Бєлікова «Розпад» (1989). Як актор знявся у стрічках: «Каї» (1992), «Зів’яла сакура в моєму саду, ти знову проходиш повз мене» (1993) та ін. Брав участь у зйомках телесеріалу «Під дахами великого міста» (2001), детективу «Слід перевертня» та ін.

Його і зараз можна зустріти скрізь на гучних кінематографічних подіях, знімальних майданчиках, фестивалях… Кінорежисер вищої категорії, виконавчий продюсер телевізійних художніх фільмів, режисер-координатор театральних концертів «100 років Світового кіно»(1995), акція «Дорога до храму»(1996), програма «Людина року» (1996-2016рр.), концерт «70 років команді «Динамо», «60 років М. Вороніну», фестиваль «Слав’янський базар» (2000),концерт «Мелодія двох сердець» (2002-2005), акція Гордість країни – 2003», ювілейний вечір народного артиста України Ю. Рибчинського і ювілейна акція «10 років Київстар».

Багатогранна плідна діяльність Анатолія Вишневського на ниві української культури гідно поцінована: він удостоєний звання заслуженого працівника культури України (1990р.), заслуженого діяча мистецтв України (1997р.), кавалер орденів «За заслуги» III ступеня (2006р.), II ступеня (2017р.) і ордена «Святителя Феодосія Чернігівського» (2011р.). Нагороджений Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України (2001р.) за програмою «Людина року».

Нині працює кінорежисером Національної кіностудії художніх фільмів імені О. Довженка.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь