Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Українці – латвійцям: дякуємо!

Дата: 10.01.2024 09:09
Кількість переглядів: 191

Фото без описуІнформація буває не лише словесною. Часто на світлині видно усі емоції людини. Наприклад, коли бачиш дітей, дорослих жителів Валмієри, сфотографованих за процесом виготовлення окопних свічок для України. Маленька латвійська дівчинка з сяючими очима несе окопні свічки, ніби господиня, у якої вдалася випічка, яку готувала для найрідніших людей.

Не писатиму запитання, з якими звернулася до Оксани КИРИЛЮК, яка очолює Офіс Асоціації малих міст України у Латвії, і всіма засобами і можливостями сприяє партнерству латвійських та українських громад.

Ось її розповідь про те, як громада і школа мистецтв Валмієри налагодили процес виготовлення окопних свічок для України.

- З самого початку повномасштабного вторгнення адміністрація школи, педагогічний колектив організували майстерню по вигтовленню окопних свічок у школі Вінда, це творча школа у Валмієрі. Звернулисяя до жителів громади, щоб приносили пусті банки з-під консервів, віск, парафін, картон.

Так розпочалася велика акція.

Кожен зайнятий у процесі: хтось вирізає, складає у банки. Звичайно, найнебезпечніший процес – заливання розплавленого воску, парафіну, але і цей процес вже освоїл. Дуже приємно, що до акції долучаються родинами: батьки, дідусі, бабусі, онуки…

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в майстерні було виготовлено понад сім тисяч окопних свічок. І майстерня продовжує роботу.

Щоразу під час відправки гуманітарного вантажу в Україну наш Офіс АММУ в Латвії додає свічки, направляємо у громади, а далі вже вони використовуються для тероборони, в частинах ЗСУ, допомагали українцям на деокупованих територіях і під час блекаутів.

Це творча школа. Приємно, що до таких акцій долучаються діти з родинами. Йдуть і в вихідні дні, коли оголошуємо про роботу майстерні. Це надзвичайно зворушливо, люди хочуть допомагати, чим можуть. На серці стає дуже тепло, коли бачиш цю самовіддачу і бажання допомогти Україні.

Нещодавно один хлопчик сказав мені: «Я так хочу, щоб ці свічки стали в нагоді, я думаю, що українці нам будуть дуже вдячні за цю роботу».

Діти вірять у те, що ми, українці, переможемо, і щиро допомагають. Зігріває сама думка, що через свічки передається тепло дитячих рук, які виготовили для України в Латвії. Люди так виявляють свою прихильність і любов.

24 лютого 2023 року відбулася дуже велика акція в майстерні на підтримку України в день річниці війни. Майстерня і надалі продовжуватиме роботу. Ми співпрацюємо з цією творчою школою. Неодноразово приїжджали українські делегації і знайомилися з досвідом школи. Це гарний приклад, як можна розвивати дітей. Це школа по шиттю, моделюванню, гончарству, малюванню – дуже широкий спектр творчості. Тут затишна атмосфера, а ввечері сюди можуть приходити займатися і дорослі люди старшого віку. Із задоволенням виготовляють свічки. Це вже відомий для кожного процес, як конвеєр, робота йде злагоджено. Невдовзі знову відправлятимемо гуманітарний вантаж, туди покладемо й окопні свічки.

Діти знають про війну в Україні, дещо з розповідей батьків, рідних. Є багато репресованих, постраждалих від російської агресії ще за часів Другої світової війни. Є живі свідки тих подій – люди старшого покоління. Тому й багато дітей у майстерні, і працюють із задоволенням. Це дуже вражає.

Активно допомагає муніципалітет Валмієри, є потужна підтримка інформаційна, транспортом, коли потрібно відправляти допомогу до загального гуманітарного вантажу, долучаються жителі Валмієри. Щира подяка їм за це.

Дякую за співпрацю з Асоціацією малих міст України Бобринецькій громаді, міському голові Леоніду Кравченку, який входить до складу правління АММУ. Будемо раді й надалі співпрацювати і розвивати партнерство Бобринця з Мадоною, іншими громадами Європейського союзу.

На знімках: Оксана Кирилюк; так дорослі і юні латвійці допомагають Україні.

https://www.facebook.com/VJCVinda - творча школа та водночас майстерня для окопних свічок.

Записала Зінаїда Пирля, «Бобринець інформаційний».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь