Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Оксана КИРИЛЮК, виконавчий директор Асоціації малих міст України про співпрацю громад України та Латвії

Дата: 08.12.2023 15:10
Кількість переглядів: 173

Фото без опису7 грудня в Україні відзначали День місцевого самоврядування. З цієї нагоди – інтерв’ю з Оксаною Кирилюк, виконавчим директором Асоціації малих міст України, організації, в яку багато років поспіль входить і місто Бобринець, яке є містом-побратимом латвійського міста Мадони.

- Пані Оксано, один із напрямків Вашої діяльності – посилення співпраці українських громад з муніципалітетами Латвії. Чому саме досвід Латвії? Чому міста Валмієра та Мадона?

- Після початку війни, коли було дуже небезпечно, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, я з доньками переїхала у Латвію, яка приймала біженців, прийняли нас у місті Валмієрі. Вдячні латвійцям за таку підтримку. Після реєстрації мене запросив міський голова Валмієри на бесіду, познайомив зі Спілкою асоціації органів місцевого самоврядування Латвії – так розпочалася діяльність Асоціації малих міст України в Латвії.

Першим був проєкт місцевого самоврядування «Об’єднати світ заради миру» . Ми робили відеконференції, знайомили громади України з громадами Латвії. Латвія досить активно відгукнулася і спрямовувала допомогу громадам в Україні, коли дізнавалися про їх потреби. Це були і генератори, і продукти харчування, обладнання для лікарень. Розпочалося активне партнерство, було укладено Меморандум з Спілкою самоврядувань в Латвії, з самоврядуванням Валмієри та з Торгово-промисловою палатою Латвії. Звичайно, міжнародні зв’язки і партнерство потрібно розвивати і надалі, тому ми відкрили своє представництво Асоціації малих міст в Латвії. Це фактично перший європейський офіс зі сторони українських асоціацій. Зазначу, що Латвія, Естонія, Литва – пострадянські країни, які першими увійшли в Євросоюз.

З Україною було і є багато схожого у законодавстві, схожий устрій і діяльність в органах місцевого самоврядування. Наприклад, наша Асоціація активно працює над впровадженням напрямку щодо адміністрування місцевих податків саме органами місцевого самоврядування. При розробці законопроєкту за основу ми взяли саме досвід Латвії.

Україна йде в Євросоюз, тому ми активно залучаємо кращі практики, експертне середовище, щоб розуміти позитивні і негативні моменти, через які свого часу пройшла Латвія. Вже зараз потрібно готувати документи, приймати управлінські рішення, як розвиватиметься стратегія відбудови, щоб адаптувати під євростандарти українські громади.

- Якщо конкретизувати співпрацю. Днями від Бобринецької громади у складі української делегації в Латвії побувала директор медзакладу Лариса Семенюк. Медицина – складна тема для кожної держави. Як досвід Латвії може допомогти українським громадам?

- Ми організовуємо відеоконференції, залучаємо делегації, які вивчають різний досвід. Наприклад, медицину. Для України актуальним є на даний час напрямок реабілітації. В Латвії цей напрямок досить розвинений, є чому повчитися. Бобринецька громада бере досить активну участь у заходах Асоціації малих міст України і є активним учасником Супермаркету рішень для громад.

10 представників українських громад відвідали Латвію. Асоціація малих міст України спільно з Латвійським кластером розвитку медицини і туризму, Агентством інвестицій та розвитку Латвії, за підтримки Міністерства охорони здоров’я Латвії організували інфо-тур до Латвії: «Європейська інтеграція на практиці: кластерний підхід до розвитку та відновлення у сферах медицини та оздоровчого туризму» . Захід відбувався в рамках діяльності латвійського офісу АММУ - ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ У ДІЇ: ДОСВІД ЛАТВІЇ ДЛЯ РОЗВИТКУ ТА ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ГРОМАД. Мета візиту - розгляд кластерного підходу до розвитку галузей охорони здоров'я та туризму, надання учасникам можливості вивчити та застосувати досвід Латвії для покращення послуг у сферах медицини та оздоровчого туризму в Україні під час війни та після неї, сприяння взаємному навчанню та обміну кращими практиками між Україною та Латвією в контексті європейської інтеграції.

Українська делегація взяла участь у програмі, вона була досить складна: протягом трьох днів ми щодня відвідували по чотири медичних заклади. Кожна громада знайшла для себе щось корисне і впроваджуватиме у себе в закладах. Досвід потрібно вивчати – не тільки про те, як організувати реабілітаційне відділення, а й як навчати фахівців.

- Один із напрямків діяльності Асоціації – побратимство. Що це дає українським громадам, окрім гуманітарних питань?

- Україна переживає складний і важливий етап свого розвитку, пов'язаний із війною а також процесом євроінтеграції. Для успішної євроінтеграції країни необхідно, щоб місцеві громади були готові до впровадження європейських стандартів та практик. Врахування європейських стандартів вже зараз допомагає українським громадам активно готуватися до майбутнього вступу в Європейський Союз.

На даний час основні завдання, які ставить перед собою Офіс Асоціації малих міст України в Латвії: гуманітарна допомога, обмін досвідом, кращі практики. Все, що є ефективне і корисне у Латвії, ми хочемо показати українським громадам. Ми повинні бачити, як працює Євросоюз, які є позитивні і негативні моменти. Після нашої Перемоги, ми повинні дуже швидко розпочати відновлювальні процеси. Побратимство, партнерство сприятимуть впровадженню спільних проєктів для відбудови України.

- Дякую за розмову.

Інтерв’ю провела Зінаїда Пирля.

На фото: Оксана Кирилюк з Міністром охорони здоров'я Латвії Hosams Abu Meri; українська делегація в Латвії (Лариса Семенюк, директор КНП «Бобринецька лікарня» - на знімку перша справа); на відеоконференції.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь