Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Коли не знаєте, як діяти, запитайте психолога

Дата: 21.09.2023 10:06
Кількість переглядів: 320

Фото без описуКропивничанин РУСТАМ ТАРАНЕНКО в даний час – офіцер-психолог ЗСУ. Має і медичну освіту, і психологічну. Це під його керівництвом наші медики з КНП «Бобринецька лікарня» навчалися психологічній реабілітації пацієнтів (здебільшого це стосувалося військовослужбовців) у новоствореному реабілітаційному центрі медичного закладу.

На відкритті Центру реабілітації в Бобринці Рустам Тараненко вручав сертифікати про проходження курсу. Арт-терапію на сьогоднішній день він вважає одним із дієвих методів психологічної реабілітації.

Рустам погодився відповісти на кілька запитань:

- Якщо говорити просто: арт-терапія – це лікування різними видами мистецтва. Пишуть, що цей метод з’явився в середині минулого століття, коли закінчилася Друга світова війна (період Великої Вітчизняної війни). Отже, арт-терапія це не сьогоднішня «мода».

- Ні. Це – інструмент, за допомогою якого відбувається і діагностика, і лікування. Скажімо, під час малювання. Після сеансу людина може внутрішньо продовжувати цей процес, психолог оцінює стан людини і може краще діагностувати її психоемоційний стан.

Загалом же ми говоримо про різні види мистецтва, не лише образотворче. Арт-терапія, продукт творчості людини, є посередником між клієнтом і психологом. Заняття будь-яким видом мистецтва налаштовує людину на контакт. Адже не всі готові прийти до психолога й розповісти про емоції, тривоги, що створило чи створює для неї стресову ситуацію, про свої реакції на стрес.

- Наше суспільство тільки під час війни (військові та цивільні) почали розуміти, що іноді людині самій не впоратися зі стресовою ситуацією, що потрібна фахова порада психолога, розмова з іншою людиною, не з середовища рідних чи знайомих.

- Звертаються не лише сім’ї військовослужбовців. Ми усі переживали і переживаємо багато стресових ситуацій, ковід, війну, зміну ритму, темпу життя, звичок. Звертаються після розлучення, коли вирішують, в кого житиме дитина, коли людина вела активний спосіб життя, а потім через стан здоров’я чи інші причини ця активність зменшується.

- Зараз є чимало історій з різних міст, у тому числі з Бобринця, коли важко адаптуються військовослужбовці, які з війни повертаються у цивільне життя. Як діяти рідним?

- Я порадив би сім’ям проконсультуватися з психологом до повернення військовослужбовців у сім’ю. Дружина пам’ятає чоловіка таким, який він був до війни, вона і зараз його сприймає таким. Тому очікує, що життя одразу стане, як і раніше. Тобто, чоловік має втягнутися в домашні клопоти: вчора ти прийшов, а завтра вже треба забити цвях, там ще щось полагодити…

Не потрібно очікувати, що військові одразу включаться у звичайні побутові справи, розмови. Потрібні час і терпіння. Порадьтеся з психологом, на які теми говорити, а які не чіпати.

ДО УВАГИ!

Рустам Тараненко надав телефони підтримки:

050-2782580 – Центр психологічної допомоги військовим і правоохоронцям Української асоціації арт-терапії

Щодо консультацій із комунікації у сім’ях (родинах) з чоловіком/дружиною військовослужбовців, які перебувають у зоні бойових дій, чи повертаються додому:

Пн – 14.00 – 17.00

Вт – 20.00-21.00

Ср – 14.30 – 16.30

Чт – 14.00 – 16.00



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь