Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

НА КІРОВОГРАДЩИНІ СПАЛАХ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ

Дата: 16.05.2023 10:28
Кількість переглядів: 104

Згідно висновку про результати досліджень  Кіровоградської  регіональної  державної  лабораторії Держпрождспоживслужби від 09.05.2023 року № 1412 встановлено захворювання на африканську чуму свиней. У підсобному господарстві ПП «Гарант», село Верблюжка Новгородківської сільської ради Кропивницького району, де утримувалося 10 (десять) голів свиней, 8 (вісім) з яких загинули.

Африканська чума свиней – гостре вірусне захворювання, яке не тільки передається при контакті здорових тварин із хворими, але й розповсюджується через корм, пасовища, транспорт, забруднений виділеннями хворих тварин. Вірус можуть переносити комахи, дикі птахи та звірі. Тварина гине через 2-5 днів після зараження.

Вірус африканської чуми свиней  досить стійкий до різної фізичної, хімічної, та біологічної дії. Він добре зберігається при висушувані, заморожуванні та гнитті. При температурі 5°С зберігає життєздатність до 7 років, при кімнатнійвід 2 до 18 міс., при 37°С — до 30 днів, при 55°С — 15 хв.

Клінічні прояви хвороби: підвищення температури тіла до 41-420С, конюктивіти, нервові явищапарези й паралічі задніх кінцівок, посиніння шкіри в ділянці п’ятачка, черева, під грудка, кінцівок, кров’яні проноси. Економічні збитки від захворювання надзвичайно великі внаслідок майже 100% смертності хворих тварин. Вірус легко перетинає кордони та за кілька діб здатен знищити тисячі голів свиней. Якщо захворювання потрапляє у господарство або в населений пункт, вихід один – вибивати все поголів’я та спалювати туші. Лікування хворих тварин заборонено.  При цьому ввезення нових свиней на ферму можливе тільки через рік після ретельно проведеної дезінфекції. Людині ця хвороба не передається.

         Потенційні носії африканської чумидикі кабани. На території Кіровоградської області їх чимало, а пересування цих тварин неможливо проконтролювати. Саме тому селянам радять не випускати свійських свиней з подвір’я. Навіть контакт з екскрементами ураженої тварини стає смертельним. Небезпека підстерігає і мисливців, які можуть занести вірус у власне господарство.

         Хворих із підозрою на захворювання домашніх свиней необхідно ізолювати у тому самому приміщенні, в якому вони перебували, до приїзду ветеринарних спеціалістів. Суворо забороняється їх забій і реалізація.

         Громадянам не слід купувати продукти тваринництва на стихійних ринках. Продукція тваринництва має засвідчуватись ветеринарносанітарними документами, які підтверджують її якість та безпечність.

    При своєчасному зверненні спеціалісти ветеринарної медицини зроблять все необхідне, аби не допустити розповсюдження хвороби. 

Контактні телефони: (0522) 32-04-32, (0522) 33-82-30.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь