Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Оптимізація шкільної мережі

Дата: 03.05.2023 13:22
Кількість переглядів: 352

Фото без описуЯку освітню мережу можна вважати ефективною? Таку, яка б забезпечувала надання мешканцям громади якісних освітніх послуг, та витрати на утримання якої б не стримували громаду у розвитку інших сфер та галузей (медицини, культури, інфраструктури тощо).

Упродовж  тривалого часу держава надає субвенцію на виплату заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти.

Щороку станом на 01 січня  окрім стовідсоткового забезпечення виплат заробітної плати, обов’язкових доплат та надбавок, матеріальної допомоги на оздоровлення педпрацівникам, 100% грошової винагороди, 30% за престижність праці ми мали ще і залишки освітньої субвенції, які були спрямовані на покращення матеріально-технічної бази закладів.

Проте згідно формули розрахунків обсягів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, в основі якої розрахункова та фактична кількість та наповнюваність класів, у 2022 -2023 роках  фінансування зменшено на 20%. Відповідно виникла проблема значного недофінансування закладів загальної середньої освіти міста у сумі 2 883 500 грн. та потреба у проведенні заходів з оптимізації шкільної мережі.

З метою формування ефективної освітньої мережі створено робочу групу.

Питання оптимізації було обговорено на зборах педагогічних колективів КЗ «Ліцей №2», Філії №1 «Ліцею №1», спільних батьківських зборах батьків учнів майбутніх 10-х класів міських ліцеїв.

Окрім того, проведено засідання представників робочої групи з числа педагогічних колективів міських ліцеїв та філій. Внесено кілька пропозицій стосовно формування ефективної шкільної мережі.

Це викликано, перш за все, низькою напонюваністю класів. Зокрема, середня наповнюваність класів по закладах освіти громади становить 20,8 осіб, при цьому середня наповнюваність по філії №1 - 9,6 осіб, філії №2 - 10,3 осіб.

Відповідно вимог сьогодення, з метою надання якісних освітніх послуг, ефективного використання матеріально-технічної бази та кадрового потенціалу закладів у громаді виникла об’єктивна необхідність створення єдиного великого закладу, який об’єднає воєдино всі школи та філії, педагогічні та учнівські колективи шляхом реорганізації філій №№ 1 та 2 до початкової школи, злиття міських ліцеїв №№ 1 та 2 у один великий заклад, який буде функціонувати у кількох приміщеннях (корпусах), щоб педагоги працювали у сучасних добре оснащених кабінетах, щоб школярі і надалі мали можливість навчатися комфортних умовах і не лише у 1-11-х класах, а і надалі у профільних 10-11 (12)-х класах в рідному Бобринці, а не повинні були їхати до Компаніївки чи Кропивницького,

Окрім того, вживаються дієві заходи щодо забезпечення працевлаштування та недопущення скорочення працівників освітніх закладів.

Після проведення детальних обговорень в колі освітянської спільноти планується проведення розширеного засідання робочої групи з представниками депутатського корпусу, батьківської громадськості, виконавчого комітету з метою остаточного формування Плану оптимізації шкільної мережі.

Додатково зазначаємо, що проводиться робота по облаштуванню найпростішого укриття в ДНЗ №1 «СОНЕЧКО» з метою відновлення його роботи у даному приміщенні з повним збереженням колективу закладу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь