Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Відзначили 79 річницю визволення міста Бобринець

Дата: 16.03.2023 12:31
Кількість переглядів: 501

Фото без опису

16 березня — особливий день для бобринчан. Рівно 79 років тому місто Бобринець, яке більше двох років було окуповане нацистськими загарбниками, було героїчно звільнено військовими частинами 19, 93, 113, 223-ї стрілецьких дивізій 57-ї армії Третього Українського фронту.

Традиційно, у цей день ми вшановуємо пам'ять тих,  хто віддав життя за мир та свободу українського народу.

З нагоди Дня визволення Бобринця від нацистських загарбників у Свято-Миколаївському храмі відбувся молебень за мир в Україні, який провели отці Володимир (Ткаченко) та Микола (Онисько).

«… Не важливо яка держава за розміром виступила агресором. Будь-то невеличка Германія чи величезна росія. Залежить все від того наскільки ми - українці любимо свободу, наскільки сильні у нас союзники і наскільки ми вірні Богові...»  зазначив у своїй промові отець Володимир (Ткаченко).

На території храму міський голова Леонід Кравченко і перший заступники міського голови Валентин Музика поклали квіти до стели загиблим воїнам АТО та пам’ятнику митрофорному протоієрею отцю Юрію Ониську.

Міський голова Леонід Кравченко та гість громади - український філателіст, громадський діяч Олександр Канівець, заступники міського голови і учасники ходи відвідали Бобринецький міський краєзнавчий музей ім. Миколи Смоленчука, де розгорнуто тематичну інсталяцію-виставку «Боринець у вогні». Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх, чиє життя забрала страшна війна, хто мужньо боронив свою рідну землю, хто віддає найдорожче за свою Батьківщину нині, під час повномасштабної російсько-української війни.

«Неймовірно високу ціну наш народ заплатив за перемогу над нацизмом – мільйони загиблих, поранених та ненароджених. За різними оцінками, від 8 до 9 мільйонів українців полягли на полях боїв, загинули в окупації, у концтаборах, гетто, в’язницях та на каторжних роботах на чужині. Зокрема, з перших днів війни на фронт пішло більше 10 тисяч наших земляків – бобринчан» - розповіла директор краєзнавчого музею Руслана Ісакова.

Відвідувачі інсталяції-виставки прослухали також історико-патріотичну розповідь, присвячену річниці вигнання нацистських окупантів з нашого міста, під назвою – «Стежинами воєнних лихоліть…».

До присутніх на інсталяції-виставкі звернувся міський голова Леонід Кравченко: «16 березня - день визволення міста завжди буде символом стійкості, високого патріотичного духу і безприкладної мужності. Ми пишаємося бойовою славою наших ветеранів, героїзмом всіх тих, хто приніс довгоочікуваний мир в Європу, в Україну, в Бобринець, хто підняв з руїн наше рідне місто і робив все для його розвитку. Ми пам’ятаємо та шануємо тих хто визволяв наше місто від нацистських загарбників. Ми пам’ятаємо та шануємо героїв які віддали життя за незалежність України. Молимось за тих, хто сьогодні стоїть на захисті українського народу та нашої держави…».

«Кланяюся всім, хто пішов у вічність і всім хто сьогодні своїми грудьми і спиною захищають землю українського народу… і бажаю всім нам пам’яті, родової пам’яті, пам’яті про минулі покоління їх героїзм, відвагу та тяжкий труд на благо майбутніх поколінь. Історія повторюється» - наголосив історик-краєзнавець Георгій Лашкул

Завершилися заходи з нагоди Дня визволення Бобринця покладанням квітів до пам’ятних дошок воїнів АТО, памятників: загиблим воїнам-інтернаціоналістам і учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, загиблим вчителям та учням та до пам’ятника Невідомому солдату, де поховані 47 воїнів, які загинули у боях за визволення міста Бобринець.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь