Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Вшанували пам'ять жертв Голокосту

Дата: 27.01.2023 17:21
Кількість переглядів: 422

Фото без опису27 січня у всьому світі відзначається День пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році було звільнено в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. Табір став символом нацистських злочинів. 

Міський голова Леонід Кравченко, секретар міської ради Світлана Торіна, заступники міського голови Наталія Яворська і Євгеній Кулик, депутат Бобринецької міської ради, голова Бобринецької Єврейської громади Лариса Цесарська вшанували пам'ять розстріляних 247 земляків та поклали квіти до пам’ятного знаку.

Історична довідка

В місті Бобринець під прикриттям евакуації, в районі вул. Вознесенська (колишня вул. Дзержинського) було створено ізоляційне гетто для євреїв та комуністів, куди було зігнано майже 400 осіб.

В кінці жовтня – на початку листопада 1941 року більш ніж 250 євреїв та патріотів нашої місцевості було партіями, по 7-10 чоловік вивезено за місто та розстріляно в яру, який пізніше буде названо Бобринецький «Бабин яр». Як свідчать очевидці тих подій, в тому яру було знищено інтелігенцію нашого степового краю. За словами очевидиці на її очах було розстріляно чоловіка-єврея та восьмеро малолітніх дітей: «Чоловіків та жінок по 16-20 осіб голих, підводили до ними ж виритої ями, розстрілювали німецькими автоматами в притул. Старих та дітей не розстрілювали, а били по голові гумовими кийками, а після цього кидали до ями живими».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь