Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Охорона праці — невід’ємна частина виробництва

Дата: 22.09.2022 09:44
Кількість переглядів: 129

Фото без описуДержавна політика в галузі промислової безпеки та охорони праці України ґрунтується за принципом пріоритетності життя людини стосовно результатів виробничої діяльності. Право громадян на належні та безпечні умови праці гарантується Конституцією України. На забезпечення даних умов спрямована чинна законодавча база. Державний контроль за додержанням вимог охорони праці покликані здійснювати органи державного управління охороною праці та робочі органи виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Одним із основних завдань Фонду є проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійних захворювань, усунення загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці.

Сьогодні, як ніколи, стан охорони праці на виробництві вимагає посилення. Не секрет, що у реформованих або новостворених підприємствах, не кажучи вже про об’єкти виробництва фізичних осіб - підприємців, у виробничих та структурних підрозділах панує низька виробнича та трудова дисципліна, умови праці залишаються вкрай небезпечними, тому що охорона та безпека праці залишилися без уваги роботодавців.

Страховим експертом Бобринецького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області проводяться профілактичні заходи з метою попередження нещасних випадків та професійних захворювань: проводяться перевірки стану охорони праці, щодо створення здорових та безпечних умов праці, за результатами проведених перевірок видаються подання із вказаними порушеннями нормативно – правових актів з охорони праці; надаються консультації з питань охорони праці; сумісно із роботодавцями проводяться наради з питань охорони праці та аналізу нещасних випадків, їх попередження; надається допомога в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці в суб’єктів господарювання; приймається участь у роботі комісій з перевірки знань з питань охорони праці та у роботі комісій з питань охорони праці в суб’єктів господарювання; суб’єктам господарювання надається допомога у розробленні нормативних актів з охорони праці.

На виконання вимог п. 10 “Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 р. № 1232 (далі по тексту - Порядок) роботодавець зобов’язаний повідомити засобами зв’язку та надати на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок відділенню Фонду. Отримавши  повідомлення  про нещасний випадок на виробництві чи професійне захворювання  із працівником,  який перебуває у трудових відносинах з підприємством, установою, господарством чи фізичною особою, яка використовує працю найманих осіб, страховий експерт з охорони праці або спеціаліст відділення приймають участь у комісії з розслідування нещасного випадку. Якщо за результатами розслідування нещасний випадок, пов'язаний із виробництвом, то лікування здійснюється за рахунок коштів Фонду. Також,  відділення Фонду проводить виплати, які передбачені Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 28.12.2014 № 77-VIII.

Гостро постає проблема з працівниками, з якими роботодавці не заключають трудовий договір, що зумовлює приховування фонду оплати праці та нещасних випадків на виробництві. Як наслідок таких дій, потерпілий або його сім’я, в разі настання  нещасного випадку із смертельним наслідком, позбавлені права на отримання одноразової допомоги в результаті  втрати працездатності  або смерті потерпілого  та щомісячної грошової суми,  в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку, що передбачено Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 28.12.2014 № 77-VIII.

Разом з тим низький життєвий рівень, загроза безробіття нерідко змушують працівників виконувати свої трудові обов’язки в умовах підвищеного ризику. Це одна з вагомих причин того, що кількість нещасних випадків на виробництві  та професійних захворювань,  якщо не збільшується, то залишається сталою.

Тому необхідно привернути увагу суспільства до власної безпеки на виробництві та створити умови для поступового формування культури безпеки


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь