Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

ДО УВАГИ АГРАРІЇВ ГРОМАДИ!

Дата: 25.07.2022 09:22
Кількість переглядів: 112

Фото без описуЗахідний кукурудзяний жук – небезпечний карантинний шкідник кукурудзи, обмежено поширений в Україні з 2001 року. Наразі присутній в 15 областях. На території Кіровоградської області вперше виявлений в 2018 році.

За рік розвивається одне покоління шкідника, але шкоди завдають і личинки і дорослі жуки.

Личинки здебільшого з’являються на початку червня. Вилупившись, вони рухаються крізь землю у пошуках коріння кукурудзи. Личинки в молодому віці харчуються кореневими волосками, потім зі зростанням і збільшенням харчових потреб завдають шкоди усій кореневій системі. В результаті погіршується процес надходження вологи та засвоєння поживних речовин, знижується стійкість рослин до вилягання, рослини жовтіють, відстають у рості, в’януть, нерідко молоді рослини гинуть, особливо в посушливі роки, коли рослини страждають від нестачі вологи. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, а стебло набуває «гусячої шиї». При незначній заселеності поля ознаки присутності західного кукурудзяного жука практично непомітні.

Дорослі жуки, харчуючись маточковими нитками, можуть порушувати запилення кукурудзи, підгризаючи зелені тканини листя – бути переносниками збудників грибкових, бактеріальних та вірусних хвороб кукурудзи. При живлені жука на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, в результаті чого падає врожайність. Дорослі жуки на посівах кукурудзи зазвичай з’являються на початку липня у період цвітіння кукурудзи. Спочатку з’являються самці, а через 5-7 днів – самки. Після спарювання, здебільшого наприкінці липня, самки починають відкладати яйця в ґрунт. Процес триває не довго і переважно у вересні більшість жуків вже гине. Зимує шкідник у ґрунті в стадії яйця.

Переміщення діабротіки відбувається за допомогою транспортних засобів та в результаті природного розселення жуків.

Найбільш простим способом виявлення жуків на ранніх стадіях заселення є проведення обстеження за допомогою феромонних пасток. Одним із найефективніших заходів боротьби та профілактики проти західного кукурудзяного жука є сивозміна. Хімічні обробки за потреби проводяться препаратами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Неконтрольований розвиток західного кукурудзяного жука здатен створити серйозну проблему при вирощуванні кукурудзи. Тому основна задача сьогодні – повноцінний нагляд за посівами кукурудзи, оцінка та аналіз виявлень при здійсненні обстеження посівів, вжиття ефективних заходів з метою локалізації та ліквідації шкідника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь