Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Про попередження порушень у частині поводження з відходами

Дата: 28.04.2022 11:10
Кількість переглядів: 543

Більше 80% площі території Кіровоградщини складають сільгоспугіддя, а аграрні підприємства були і залишаються основними землекористувачами, з огляду на що саме сільськогосподарська діяльність є одним з визначальних чинників стану екології в регіоні.
Будь-яка технологія вирощування сільгоспкультур включає в себе використання засобів захисту рослин, серед яких одним із основних є пестициди – досить небезпечні для людського організму, але корисні для цих культур хімічні сполуки.
Тобто, на сьогодні альтернативи інтенсивному використанню хімічних засобів у сільському господарстві немає. Однак при цьому необхідно зважати на екологічні ризики у сфері застосування таких засобів і дотримуватися норм та правил, які дозволять мінімізувати негативний вплив даних ризиків.
Зокрема проблеми екологічного змісту виникають у зв’язку із порушенням норм обробки та утилізації використаної з-під міндобрив, пестицидів та агрохімікатів тари. Залишки цих хімікатів у порожній тарі, яка має бути утилізована, але цього не зроблено, забруднюють навколишнє середовище і можуть становити пряму загрозу для людей та всіх живих організмів, які знаходяться поруч. Тобто, неправильне поводження з порожньою тарою і упаковкою з рештками отруйних хімікалій є дуже небезпечним як для населення, так і для довкілля. При нерегламентованому зберіганні таких відходів під дією факторів природного середовища (внаслідок дії вологи, ультрафіолету, природних процесів в ґрунті та воді) можуть утворюватися токсичні продукти, що мають канцерогенний, нейротоксичний та навіть мутагенний характер дії на будь-які теплокровні організми і, насамперед, становить вкрай високі ризики для людини.
Дане питання – з розряду прихованих проблем (приміром, немає скарг від громадян, що десь спалюють каністри з рештками отрути), яких ми не бачимо наяву, але негативні наслідки яких можуть стати вкрай відчутними. Адже хтозна, як вчинять з контейнерами від хімікатів ті чи інші сільгоспвиробники – чи знищать, чи надумають використати для води, молока або інших цілей. Що може, в результаті, призвести до токсичних отруєнь, про справжню причину яких люди й не здогадуватимуться.
Тара з-під пестицидів та агрохімікатів відноситься до відходів IІІ класу небезпеки, вона має не меншу загрозу, ніж самі отрутохімікати та підлягає передачі ліцензованим організаціям.

Відповідальність за такі порушення є та передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, а саме: стаття 82 « Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення» тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн. до 1360 грн. і на посадових осіб, громадян суб'єктів підприємницької діяльності від 850 грн. до 1700 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь