Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Як НЕ допомогти ворогу?

Дата: 15.03.2022 13:33
Кількість переглядів: 706

Фото без описуКілька простих «НЕ», які допоможуть вам врятувати Україну та власне життя.

Пам’ятайте, що наразі кожен крок дуже важливий.

 

НЕ публікувати в мережі відео з місця подій, де активно працює українська армія

Так ви допомагаєте ворогу дізнатися про дії та локацію наших воїнів. Навіть якщо ви оприлюднили, на перший погляд, нейтральні кадри із природою абощо, у жодному разі НЕ ставте геопозначки.

НЕ ділитися новинами про результати роботи українських військ у режимі реального часу, якщо ви медійна особистість чи блогер із великою аудиторією

Генштаб ЗСУ повідомляє, що оперативні кадри того, куди влучили ворожі ракети та яких руйнувань завдали, тільки допомагають ворожим артилеристам і навідникам потрапити у свою ціль. Затримайте публікацію хоча б на кілька годин — так ви збережете комусь життя.

НЕ чекати, а відразу інформувати про війська окупантів

Для цього кіберполіцією створено спеціальний чат-бот @stop_russian_war_bot (у разі перебоїв пишіть в особисті повідомлення телеграм-акаунту @stop_russian_war) та благодійним фондом «Повернись живим» — чат-бот «Шукаємо ворога», що діє у телеграмі та вайбері.

НЕ вмикати у своїх домівках світло в темий час доби

Вимкнене світло допоможе дезорієнтувати ворога. Такі дії зменшують імовірність того, що окупант влучить у будівлю, у якій ви перебуваєте.

НЕ вірити фейкам

На жаль, масово поширюється дезінформація різних масштабів. Найбільш розповсюджені випадки фейків, до яких вам слід бути готовими психологічно та фізично:

  • діпфейк — методика синтезу зображення людини, яка базується на штучному інтелекті; її використовують для поєднання і накладення одних зображень та відео на інші;
  • фейкові сайти та соцмережі БФ «Повернись живим», які створюють шахраї;
  • псевдоволонтери, які просять кошти;
  • нішеві ресурси, які публікують інформацію не від Офісу президента;
  • диверсанти, які працюють під прикриттям і використовують місцеве населення для допомоги країні-агресору (влаштовують псевдоевакуації, створюють фальшиві чати міст для дезорієнтації населення);
  • масові розсилки шкідливого програмного забезпечення на електронну пошту працівників державних органів та громадян України (було виявлено розсилку е-листів зі скриньки jowhar@xintongwood.club із темою листа «Лист», у якому міститься вкладення «лист справедливості.xlsx», який при відкритті завантажує ШПЗ FormBook).

НЕ відмовлятися від вступу до Iнтернет-військ України

Для цього не потрібно проходити спеціальне навчання, адже якщо ви впевнені користувачі в мережі, то швидко впораєтеся із завданням. Долучайтеся до телеграм-каналу IT ARMY of Ukraine, там на вас чекає майже 300 000 тисяч кібервоїнів.

НЕ пропускати майстер-класи з першої медичної допомоги

Збережіть довідник від Червоного Хреста України та періодично переглядайте відеоінструкції з надання першої медичної допомоги. Перевірте склад вашої аптечки.

НЕ піддаватися паніці

Самі того не усвідомлюючи, ви можете піддатися паніці, а чи накликати на себе панічні атаки. Пам’ятайте, щоб побороти зовнішнього ворога, насамперед потрібно позбутися внутрішніх агресорів. Не соромтеся звертатися до платформ психологічної підтримки. «Розкажи мені» від Інституту когнітивного моделювання безкоштовно проводить консультації по телефону та регулярно публікує інстуркції, як діяти в тій чи іншій ситуації.

НЕ ігнорувати сигнали про повітряну тривогу

Не дратуйтеся, якщо у вашій місцевості регулярно оголошується повітряна тривога, а опісля — відбій. Це відбувається тоді, коли сили ПВО сповіщають про рух ворожих літаків у напрямку вашої області або є підтвердження запуску балістичних ракет. Точне місце, куди може влучити ракета, чи який населений пункт атакує літак, визначити складно. Тому повітряна тривога оголошується при перших ознаках небезпеки. Будь ласка, після сигналів переміщайтеся в укриття.

НЕ зволікати з підготовкою до випадку радіоактивного ураження

Дії ворога не можливо передбачити, тому потрібно готуватися до всього. Додайте до аптечки препарат у таблетках «Калій Йодид», а чи звичайний 5-відсотковий розчин йоду. Завчасно ознайомтеся з інструкціями медикаментів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь