Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Нова модель надання послуг, патронат та підтримка малозабезпечених сімей – у фокусі уваги стейкхолдерів

Дата: 23.12.2021 09:35
Кількість переглядів: 557

23 грудня поточного року, в обласному центрі зайнятості відбувся семінар-навчання  директорів центрів зайнятості, міськрайонних та районних філій обласного  центру зайнятості. У полі зору – впровадження в роботу нової моделі надання клієнтоорієнтованих послуг.

Відкрила захід директорка обласного центру зайнятості Лілія Колесник, яка зауважила, що експериментальний проєкт передбачає осучаснення послуг державної служби зайнятості та зміни в технологічних процесах обслуговування клієнтів служби зайнятості – роботодавців і населення, спрямовані на прискорення працевлаштування осіб, які шукають роботу, а також забезпечення ефективної та дієвої співпраці з роботодавцями, що допоможе змінити ситуацію на ринку праці. 

Презентувала нову модель надання клієнтоорієнтованих послуг центрами зайнятості Наталія Невідома, заступник директора – начальник відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості. Детально було окреслено механізми надання послуг за новою моделлю: етапи, завдання кожного етапу, структурно-логічні схеми діяльності адміністратора центру зайнятості/філії, кар’єрного радника, спеціалізованого кар’єрного радника з питань інклюзивного працевлаштування, консультанта роботодавця.

Так, фахівці, надаючи послуги, будуть зосереджені виключно на вивченні ситуації кожного клієнта, пошуку підходящих пропозицій роботи безробітним і добору персоналу роботодавцям. Для цього передбачається запровадження адміністраторів центрів зайнятості, кар’єрних радників, спеціалізованих кар’єрних радників та консультантів роботодавця. Це фахівці, які працюють з клієнтами, з’ясовують їхні професійні та кадрові потреби, знаходять ті форми допомоги, які підходять саме цьому клієнтові.

Окремо було обговорено питання поглиблення та розвитку співпраці із службами у справах дітей, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у напрямку пошуку кандидатів у патронатні вихователі з числа зареєстрованих безробітних. Суть та зміст патронату над дитиною, організаційні питання взаємодії з соціальними партнерами у напрямку створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя окреслили представники обласного центру соціальних служб та служби у справах дітей облдержадміністрації.

Олена Коваленко, заступник директора обласного центру соціальних служб, зупинилась на окремих положеннях порядку створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя.

Було окреслено обмеження щодо вихователів, категорії осіб, які можуть стати вихователями. «Обов’язкова умова: один з патронатних батьків має бути безробітним, адже основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому чи їй нараховуватиметься страховий стаж. Патронатний вихователь не може поєднувати догляд за дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною».  

Йшлося й про новий механізм державної підтримки у напрямку здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї. 

Наталія Невідома повідомила, що з січня 2022 року набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України  від 21 квітня 2021 року №397, якою затверджено Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї.  Як організувати роботу центрів зайнятості та філій, співпрацю зі стейкхолдерами задля ефективної реалізації положень  зазначеної постанови та інші робочі питання були обговорені у формі активного полілогу комунікантів, які мали власний погляд на порушену тему.

На завершення навчання Лілія Колесник зазначила: «Експериментальний проєкт триватиме протягом наступного року, але вже сьогодні ми розпочинаємо навчання, дискусії, пошук результативних рішень щодо осучаснення послуг державної служби зайнятості».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь