Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Лікарська таємниця завдяки розвитку ЕСОЗ

Дата: 01.11.2021 09:44
Кількість переглядів: 133

Роз’яснення НСЗУ 29.08.20.

Дотримуватися правил конфіденційності має кожен працівник медзакладу, якому стає відома інформація про стан здоров'я людини. Право пацієнта на медичну таємницю закріплене в Основах законодавства України про охорону здоров’я, Цивільному кодексі України, Кримінальному кодексі України.

До медичної таємниці відноситься:

???? факт звернення людини до лікувального закладу за медичною допомогою;

???? стан здоров'я людини;

???? діагноз;

???? обставини, що передували захворюванню або спровокували його;

???? функціональні особливості організму;

???? шкідливі звички;

???? особливості психіки;

???? майновий стан;

???? інші відомості, отримані при медичному обстеженні, зокрема інформація про сімейне, інтимне життя людини, а також про стан здоров'я родичів, близьких пацієнта.

? Лікарська таємниця не розповсюджується на особисту поінформованість пацієнта про стан власного здоров’я. Пацієнт має право знати про всі аспекти перебігу хвороби, варіанти лікування тощо. Йдеться і про невиліковні хвороби. Знаючи свій діагноз, людина може приймати відповідальні рішення, свідомо планувати решту життя.

? Щодо лікарської таємниці та пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19, то медичні працівники зобов’язані реєструвати такі випадки в ЕСОЗ, а також інформувати відповідні державні органи про поширення інфекційних хвороб, керівництво закладу охорони здоров'я, лабораторний центр МОЗ України за адміністративно-територіальною належністю. Якщо пацієнт з коронавірусною хворобою не потребує госпіталізації, він перебуває вдома на самоізоляції, а лікар здійснює контроль поточного стану пацієнта та вносить дані моніторингу до медичної карти амбулаторного хворого. В жодному разі медичні працівники не мають права розголошувати мешканцям громади особисті дані пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19.

? Завдяки електронним медичним записам історія звернень та захворювань пацієнта зберігається в електронній системі. Це - надійніше за папір. Адже нерідко траплялись випадки, коли в лікарні губилась паперова медична картка. А з нею - уся необхідна інформація стосовно зроблених щеплень, хронічних хвороб, госпіталізацій тощо. До того ж, електронні дані пацієнта посилюють рівень приватності пацієнта. До електронних даних пацієнта матимуть доступ лише чітко визначені лікарі. На відміну від паперових медичних карток, до яких можуть зазирнути будь-які медичні або навіть немедичні працівники. Електронна система - це сейф для даних пацієнта, який надійно збереже інформацію та відкриє доступ лише обмеженій кількості медичних працівників.

? В планах розвитку ЕСОЗ запустити сервіси “Електронний кабінет пацієнта” та “Електронний лікарняний”. Електронний кабінет пацієнта дозволить пацієнту подати декларацію онлайн, побачити власну електронну медичну картку, де будуть збережені його електронні рецепти та направлення. А електронний лікарняний дозволить автоматизувати процес отримання листка непрацездатності, уникнути збору печаток, помилок з неправильно вказаними реквізитами та посилить рівень приватності для пацієнта.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь