Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Оновлення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника. Як подати документи і уникнути штрафу

Дата: 23.09.2021 10:39
Кількість переглядів: 558

В Україні завершується час подачі відомостей від усіх юридичних осіб про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ). Дані про КБВ у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб необхідно оновити до 10 жовтня 2021 року включно. На тих, хто вчасно не встигне розкрити структуру власності – очікує штраф.

Інформацію про бенефіціарів подають всі юридичні особи, у тому числі громадські організації та благодійні фонди, окрім: політичних партій, структурних утворень політичних партій, професійних спілок, їх об’єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об’єднань, творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок, організацій роботодавців, їх об’єднань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

Ця інформація подається незалежно від того, чи міститься про них актуальна інформація, чи вона потребує змін.

Якщо засновниками компанії є лише резиденти України, то державному реєстратору необхідно подати наступні  документів:

  • Заява щодо державної реєстрації юридичної особи – форма 2 (для юридичних осіб) або заяву щодо державної реєстрації юридичної особи-громадського формування – форма 4 (для ГО). Актуальні форми заяв можна знайти на сайті Міністерства юстиції України. 

  • Структура власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності; Зразки схематичного зображення структури власності можна знайти на сайті Міністерства фінансів України.

  • Нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ, крім осіб, що користуються Паспортом громадянина України у вигляді ID-картки.

Якщо у структурі власності є нерезиденти України, то ще необхідно подати: витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру, тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи-нерезидента в країні її місцезнаходження.

Щодо строків подання інформації про кінцевого бенефіціарного власника: керівникам необхідно пам’ятати, що вказані зміни необхідно подати до 10 жовтня 2021 року включно, оскільки саме цього дня спливає три місяці з моменту набрання чинності Положення про форму та зміст структури власності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України. Також така інформація подається протягом 30 робочих днів у разі виникнення змін щодо кінцевого бенефіціарного власника та структури власності.

Штраф за неподання або несвоєчасне подання інформації про КБВ юридичної особи становить від 17 000 до 51 000 гривень.

 

 

 

Відповідно до законодавства усі громадські та благодійні організації також повинні оновити свої відомості про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) в ЄДР. 

 Державному реєстратору подається:

  •  заява щодо державної реєстрації юридичної особи — форма 2 (для БО) або заяву щодо державної реєстрації юридичної особи-громадського формування — форма 4 (для ГО);

  • структура власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності;

  • витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру, тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи-нерезидента в країні її місцезнаходження, — у разі, якщо засновником є юридична особа-нерезидент;

  • нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ, крім осіб, що користуються Паспортом громадянина України у вигляді ID-картки.

 Щодо порядку заповнення заяви та прикладів схематичного зображення структури власності: 

 Заповнюючи відповідну форму заяви з метою оновлення відомостей про КБВ в ЄДР, на першій сторінці заяви:

  • у розділі “Відомості про реєстраційну дію” необхідно відмітити “державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу;

  • у розділі “Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи”, необхідно поставити позначку навпроти “відомості потребують оновлення”;

  • заповнити сторінку 2 заяви. Якщо осіб, які є КБВ, більше ніж одна, заповнюється відповідна кількість аркушів сторінки 2 заяви.

Структуру власності юридичної особи рекомендується оформлювати таким чином: 

а) при відсутності КБВ (наприклад, ГО,  у складі якої перебуває 4 і більше членів): https://cutt.ly/fmHxOyw

 

б) у разі наявності КБВ: https://cutt.ly/JmHorQH (коли в членів ГО, є 25% і більше відсотків права голосу в загальних зборах організації)

 

Відповідні документи можна подати у відділ «ЦНАП» Бобринецької міської ради за адресою: м.Бобринець, вул.Каштанова, буд.84.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь