Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Профілактика метгемоглобінемії

Дата: 02.08.2021 16:01
Кількість переглядів: 200

Чиста вода - це запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. Проте значна кількість водоносних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками. Упродовж останніх років зростає нітратне забруднення грунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив.

Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов'язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, що менша дитина, то тяжче перебігає хвороба. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи. Перебіг хвороби у * дітей, у яких виникає це отруєння, супроводжується проносами, розладами серцево-судинної системи. Внаслідок порушення нормального формування кров’яних тілець шкіра дитини набуває синьо-сірого відтінку.

Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Трапляються випадки захворювання й у дітей старшого віку (після споживання води з високим вмістом нітратів).

Важливими показниками забруднення питної води децентралізованих джерел водопостачання (криниць) є солі аміаку, азотистої кислоти (нітрити) та азотної кислоти (нітрати). Аміак є початковим продуктом гниття і його присутність у воді свідчить про свіже фекальне забруднення. Нітрити та нітрати є кінцевими продуктами мінералізації органічних речовин. Приготування сумішей для дитячого харчування, в яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят.

Щоб уникнути отруєнь нітратами необхідно використовувати якісну воду перевірену в лабораторії та виконувати слідуючі рекомендації:

  • Якщо у питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (50 мг/л), не використовуйте її для пиття та приготування їжі. Особливо це стосується дітей та вагітних жінок!
  • Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 3986%.
  • Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні!
  • Ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо не впевнені в її якості.
  • Після перших клінічних симптомів гострого отруєння (посиніння шкіри, проноси, рвота, задуха, судоми) треба негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою. Адже сімвісім відсотків таких отруєнь стають причиною смерті людей.
  • Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.
  • Забезпечте утримання колодязя в належному стані своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь