Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Чи спадкуються борги при прийнятті спадщини

Дата: 28.05.2021 13:50
Кількість переглядів: 383

Згідно з ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Який розмір боргів спадкується?
Відповідно до ч. 1 ст. 1282 ЦК України, спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Тобто, якщо спадкоємцем було прийнято у спадщину 10 000 грн., вимоги кредиторів можуть бути задоволені в межах цієї суми.

Хто має повідомляти кредитора про смерть боржника?
Спадкоємці зобов’язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб (ч. 1 ст. 1281 ЦК України).

В який термін можуть звернутись кредитори до спадкоємця з вимогою про сплату боргу?
Кредиторові спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги (ч. 2 ст. 1281 ЦК України).

Що буде якщо невідомо про наявність кредиторів?

Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.В цьому випадку кредитор спадкодавця зможе звернутись в 6-місячний термін з моменту коли він дізнався про отримання свідоцтва про прийняття спадщини.

Які дії можна зробити, якщо вам відомо про наявність кредиторів?
Якщо, Вам відомо про наявність кредиторів спадкодавця, Ви можете звернутись із заявою в якій повідомити про смерть спадкодавця та про прийняття Вами спадщини, долучивши до такої заяви свідоцтво про прийняття спадщини. Таку заяву необхідно зареєструвати у кредитора або надіслати цінним листом з описом та з повідомленням за допомогою пошти.
В цьому випадку розпочинається 6-місячний термін протягом якого кредитор може звернутись до Вас із вимогою. Відсутність такої вимоги протягом 6-місяців з моменту коли кредитор дізнався про прийняття спадщини є підставою для відмови у погашені кредиту та узгоджується з судовою практикою.

Як дізнатись наявність боргів у спадкодавця?
Перевірити чи є спадкодавець стороною судової справи за посиланням https://court.gov.ua/fair/. Перевірка здійснюється за пунктом сторона по справі, де необхідно вказати прізвище, ім’я та по батькові спадкодавця.
Перевірити чи є наявні виконавчі провадження щодо спадкодавця за посиланням 
https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors
Перевірити чи є спадкодавець боржником за посиланням https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

Що робити якщо я не хочу прийняти спадщину із боргами?
Згідно із ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.
Для цього йому необхідно протягом 6-місяців з дня смерті спадкодавця звернутись із заявою про відмову у прийнятті спадщини.
Закон не допускає, щоб спадкоємець відмовився від частини спадщини – не можна прийняти в спадщину, наприклад, квартиру і відмовитися від зобов’язань по виплаті кредиту.

https://www.legalaid.gov.ua/publikatsiyi/chy-spadkuyutsya-borgy-pry-pryjnyatti-spadshhyny/

До Бобринецького бюро правової допомоги Гованівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: м. Бобринець, вул. Незалежності, 80.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

Інформацію з актуальних правових питань можна отримати в Довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid» за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь