Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Покупки через мережу інтернет як не потрапити на гачок аферистів

Дата: 28.05.2021 13:02
Кількість переглядів: 399

Карантинні обмеження вплинули на різні сфери суспільного життя. Зокрема, більшість людей через закриття магазинів змушені були купувати різноманітні товари через мережу інтернет. Але при цьому є ризик натрапити на недобросовісних продавців. Що варто знати й врахувати під час здійснення покупок, розповідають юристи системи безоплатної правової допомоги Сумщини.

Якщо склалася така ситуація, що ви вже перерахували певну суму коштів, а товар вам не доставили й представники сайту магазину не виходять на зв’язок, необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102. Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо. Зверніться до адміністратора сайту з метою блокування сторінки шахрая, а також зателефонуйте в банк, через який було здійснено платіжні операції, повідомте, що переказ здійснено на картку шахрая. Після притягнення винної особи до кримінальної відповідальності, ви можете звернутись до суду з вимогою відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Згідно із частиною першою статті 1212 Цивільного кодексу України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов’язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Тому дієвим способом захисту у разі, якщо ви перерахували кошти шахраям в інтернеті, може бути звернення до суду з позовом про повернення безпідставно набутих коштів до власника банківського рахунку, на який здійснено зарахування коштів.

Відповідно до статті 214 КПК Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Тобто протягом двох діб повинно бути відкрите кримінальне провадження і початися розслідування. Варіанту, щоб не відкривати справу, законодавством не передбачено, але, на жаль, на практиці такі випадки не поодинокі. Якщо таке трапилося, що ви бачите бездіяльність, яка полягає в невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, то вам необхідно буде звернутися зі скаргою до слідчого судді. Слідчий суддя знаходиться в районному суді. Не потрібно боятися звертатися до суду в таких справах, боячись, що це дорого чи дуже довго буде розглядатись справа. Звернення до суду є безоплатним, а строк розгляду не повинен перевищувати 5 днів. За результатом слідчий суддя повинен зобов’язати правоохоронні відкрити справу. Якщо рішення суду не буде виконано, то вже правоохоронців можна буде притягнути за невиконання судового рішення.

Про що варто пам’ятати:

Не вказувати власні персональні дані на неперевірених сайтах.

Нікому не повідомляти термін дії банківської карти та CVV-код.

Перевіряти захищеність сайту. Дізнатися про це ви можете, подивившись зліва на адресному рядку. Якщо стоїть замочок, то цей сайт є захищений, а якщо трикутник зі знаком оклику, то не захищений і на цьому сайті в жодному випадку не можна залишати свої паролі чи персональні дані.

У разі отримання спірних листів чи повідомлень не здійснювати ніяких оплат до встановлення обставин ситуації, що виникла.

Не робити передоплат у неперевірених інтернет-магазинах.

Не користуватися неперевіреними оголошеннями щодо роботи, яка обіцяє швидкий заробіток за внесення завдатку.

https://www.legalaid.gov.ua/publikatsiyi/pokupky-cherez-merezhu-internet-yak-ne-potrapyty-na-gachok-aferystiv/

До Бобринецького бюро правової допомоги Гованівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: м. Бобринець, вул. Незалежності, 80.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

Інформацію з актуальних правових питань можна отримати в Довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid» за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь