Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Вишиванку одягай – країну кохай!

Дата: 20.05.2021 22:25
Кількість переглядів: 1738

Фото без описуТравень багатий на свята і вихідні дні. Яскравою намистиною у низці травневих святкувань є день вишиванки. Мета свята — нагадати, що вишиванка - своєрідний унікальний код українського етносу із зашифрованими оберегами, символами та знаками. А вишиті сорочки, спідниці, сукні сучасним легіням та красуням пасують так само, як і 300 років тому їх пращурам.

Вся велика родина Бобринецького ДНЗ №2 «РОМАШКА» долучилася до святкування Всеукраїнського Дня вишиванки. Цей день пройшов  під гаслом «Я іду по землі в вишиванці».

Разом з батьками прийняли участь у розмальовці «Два кольори». Щоб запам’ятати це свято надовго, усі охочі мали можливість зробити фото на згадку в стилізованій фотозоні та отримали емблему «З вишиванкою в серці».

Протягом дня в кожній віковій групі пройшли цікаві бесіди про історію української вишиванки, народні символи та традиції.

 У ДНЗ № 1 « СОНЕЧКО»   з вихованцями проводились цікаві заняття, бесіди, перегляд відеороликів, присвячених історії української вишивки та вишиванки, традиціями її створення та носіння, значенню кольорів та символів.

  У закладах загальної середньої освіти міста проведені класні години на тему «Вишиванка – кольорова душа України», флешмоб «15 років Дню вишиванки» та «Вишиванка єднання», акція «Одягни вишиванку – зроби яскравим день», Майстерня думок «Моя вишиванка», перегляд відеопрезентацій «Два кольори», «Мамина вишиванка», музичний калейдоскоп «Вишиванка в українських піснях», інформаційні хвилини «Орнаменти українських вишиванок», історичний екскурс «Відомі вишивальниці Бобринця», усний журнал «Що символізують основні кольори вишиванок?».

З нагоди Всеукраїнського Дня вишиванки працівники закладів культури (міського будинку культури, краєзнавчого музею ім. М. Смоленчука, публічної бібліотеки та Коржівського сільського клубу) підготували  та провели низку тематичних заходів: виставку «Рушник оберіг і молитва українського народу» та «Сорочку мати вишивала мені»,  етнопанораму «Закодована вічність у віках»,  день відкритих дверей «Вишиванка - твій генетичний код». Учасники заходів мали змогу ознайомитись з історією української вишивки і лексикону українського орнаменту.

Всі проведені заходи переконують, що вишиванка – це не просто сорочка, а вишивка – не лише спосіб декорування та прикрашання одягу. Українські вишиванки вирізняються глибинним символізмом, що своїм корінням сягає тисячолітньої давнини.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь