Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Ліквідація підприємства: чи можна звільняти вагітну жінку?

Дата: 26.03.2021 10:39
Кількість переглядів: 293

Фото без опису

Відповідно до ст. 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Під час звільнення працівників за п. 1 ст. 40 КЗпП України має бути виконане дотримання певного порядку вивільнення та враховано переважне право на залишення на роботі, порядок якого передбачений ст. 42 КЗпП України. Крім того, у разі звільнення за цією підставою, діють обмеження щодо звільнення окремих працівників, установлені ст. 184 КЗпП України.

У період відпустки по догляду за дитиною до 3 років за жінкою зберігається робоче місце, про це вказано в ст.2 Закону України «Про відпустки». У вимогах ст. 184 КЗпП України заборонено звільнення вагітних жінок, які мають дітей до 3 років.

Щодо переведення та працевлаштування жінок, які перебувають у декретній відпустці

Під час ліквідації підприємства з правонаступництвом, звільнення жінок, зазначених у ч. 3 ст. 184 КЗпП України, можливе лише за п. 5 ст. 36 КЗпП України шляхом переведення на інше підприємство, установу, які є правонаступниками. При цьому правонаступник зобов’язаний прийняти таких жінок на роботу у порядку переведення.

У разі повної ліквідації звільнення таких жінок відповідно до вимог ст. 184 КЗпП України відбувається з обов’язковим працевлаштуванням. Власник чи уповноважений орган здійснює їх працевлаштування самостійно або через державну службу зайнятості.

У разі, якщо працівника звільнено обґрунтовано, з додержанням процедури звільнення, підстав для поновлення працівника немає. Але, при невиконанні власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом протягом трьох місяців обов’язку по працевлаштуванню звільненого працівника за п. 2 ст. 36 КЗпП України, зокрема вагітної жінки, за заявою такої особи може вирішуватися спір не про поновлення на роботі, а про виконання зобов’язання по працевлаштуванню.

 

Юридичний відділ Кіровоградського обласного центру зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь