Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Пенсійний інформує: нова звітність для підприємців - нові правила

Дата: 17.03.2021 15:30
Кількість переглядів: 279

Чому Пенсійний фонд контролює звітність підприємців?

Усім відомо, що підприємці, проваджуючи свою діяльність, сплачують єдиний соціальний внесок (далі - ЄСВ). Сплата ЄСВ - гарантія зарахування страхового стажу і, як результат, отримання пенсії у майбутньому. Звітність про сплату ЄСВ є джерелом наповнення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, адмініструванням якого займається Пенсійний фонд України. Тобто інформація з даного реєстру дає право на одержання страхових виплат за всіма видами державного соціального страхування. Щоб скористатися в повній мірі наданою підприємцем інформацією, дані повинні бути внесені правильно, коректно та відповідати нормам чинного законодавства.

Затверджено оновлену звітність для ФОП-«єдинників»

Наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752 (далі - Наказ № 752), що набув чинності з 01 січня 2021 року, скасовано Звіт з ЄСВ як окремий звітний документ та встановлено нові редакції форми податкових декларацій: платника єдиного податку - фізичної особи-підприємця та платника єдиного податку четвертої групи.

Тож разом із декларацією платники єдиного податку (далі - ЄП) - фізичні особи-підприємці тепер подаватимуть окремий додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Декларацію доповнено також новим додатком 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» для платників ЄП четвертої групи.

Якщо ФОП звільнений від сплати ЄСВ...

Фізичні особи - підприємці, які звільняються від сплати ЄСВ за себе, не заповнюють та не подають додаток 1 та додаток 2.

Такі особи можуть подавати вищевказані додатки виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Термін подання нової звітності

Наказом № 752 встановлено, що вищезазначена звітність вперше подається за податкові звітні періоди 2021 року. Зокрема, оновлену звітність платники ЄП З групи вперше подають за І квартал 2021 року - протягом 40 днів після закінчення кварталу, платники ЄП 1-2 груп за 2021 рік - у 2022 році.

Олена Пархоменко, начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь