Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Небезпека авіаційного методу обробки полів пестицидами та агрохімікатами

Дата: 04.05.2018 13:12
Кількість переглядів: 921

Фото без опису

Останнім часом в Кіровоградській області сільськогосподарські виробники, фермери все частіше використовують авіаційний метод обробки полів засобами догляду за рослинами. І, на жаль, не завжди пам’ятають про те, що хімпрепарати, які застосовуються при цьому, можуть зашкодити здоров'ю місцевих жителів.

Умови і послідовність виконання організаційних, санітарно-гігієнічних та інших заходів, що спрямовані на запобігання шкідливої дії пестицидів і агрохімікатів на здоров’я людей, які зайняті виконанням авіаційно-хімічних робіт, а також населення в місцях проведення авіаційних обробок регламентуються Законом України «Про пестициди і агрохімікати», державними санітарними правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98, «Авіаційне застосування засобів захисту рослин і мінеральних добрив у народному господарстві України» №382 від 18.12.1996 року. Вказані документи є обов’язковими для виконання підприємствами, установами і організаціями, а також громадянами, що здійснюють авіаційно-хімічні роботи у народному господарстві незалежно від форм власності і господарювання, а ті, хто їх порушує, несуть цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із законодавством України.

Часто після проведених авіахімобробок, внаслідок недотримання встановлених вимог, до управлінь Держпродспоживслужби надходять скарги від населення на погіршення стану здоров’я та забруднення навколишнього середовища, внаслідок чого сім’ями гинуть бджоли, мешканці водойм. Мешканці сіл, де проводиться розпорошення гербіцидів та пестицидів, страждають від запаморочення, задухи, кашлю і головного болю.

В Україні діють єдині для всіх Правила щодо проведення авіахімробіт з пестицидами та агрохімікатами.

Авіаційним методом можуть застосовуватися тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і внесені до відповідного переліку, погодженого Міністерством охорони здоров’я, Мінекобезпеки і затверджені Укрдержхімкомісією.

Проекти авіахімобробки мають бути погоджені установами Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки не пізніше, ніж за 10 діб до початку робіт.

Застосування пестицидів авіаційним методом у сільському господарстві повинне здійснюватися в ранкові та вечірні години, при дозволеній швидкості руху повітря та температурі не вище 22 градусів тепла.

При авіаційному застосуванні пестицидів необхідно надавати перевагу таким формам препаратів і методам обробки, які мінімізують забруднення ними навколишнього середовища (гранули, важкі аерозолі, обробка по краю, обробка по діагоналі і таке ін.), а також використанню комбінованих препаратів, що підвищують ефективність обробок при зменшенні норм витрат пестицидів.

Замовник авіахімробіт за три доби до їх початку має проінформувати населення через засоби масової інформації про місце та термін проведення обробок пестицидами і агрохімікатами, а також встановити спеціальні попереджувальні знаки на відстані 300 метрів від ділянок, які піддаватимуться обробці.

Заборонено розпорошувати хімікати ближче, ніж за п’ять кілометрів від постійного перебування пасік, за два кілометри від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання і місць випасу домашніх тварин, за один кілометр від населених пунктів, тваринницьких і птахівницьких ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Виконання вимог діючого законодавства щодо проведення авіахімробіт є обов’язковим для сільгоспвиробників всіх форм власності, бо їх ігнорування може привести до тяжких наслідків як для здоров’я населення, так і навколишнього середовища.

 

Управління Держпродспоживслужби  в Бобринецькому районі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь