Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Форум об’єднаних громад за участі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана

Дата: 15.12.2016 16:35
Кількість переглядів: 618

Фото без опису

15 грудня 2016 року міський голова Валерій Сніжко взяв участь в першому Форумі об’єднаних громад, що проходив в м.Києві, присвячений річниці діяльності в Україні об’єднаних територіальних громад, утворених на першому етапі реформи місцевого самоврядування та децентралізації владних повноважень.

Мета заходу – підведення попередніх підсумків діяльності та розвитку перших об’єднаних територіальних громад в Україні та напрацювання спільного плану дій Уряду та місцевого самоврядування на наступний рік в контексті реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень.

 

Форум проводиться за ініціативою Кабінету Міністрів України та за підтримки міжнародної донорської спільноти у складі:

  • Швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO
  • «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку»
  • Програма  «Децентралізація – шлях до кращих результатів та ефективності» (DOBRE).

Учасники Форуму:

  • Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України;
  • Геннадій Зубко, Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства;
  • представники центральних органів виконавчої влади;
  • голови 159 місцевих рад об’єднаних територіальних громад, створених в 2015 році;
  • старости;
  • координатори регіональних Центрів розвитку місцевого самоврядування;
  • керівники донорських програм з підтримки децентралізації в Україні: Хольгер Тауш, Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні; Андреас Фон Шуманн, Керівник «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку»; Беррі Рід, Директор програми «DOBRE».Фото без опису

У своєму виступі  Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що Децентралізація влади – одна з реформ, головною метою якої є ефективне вирішення конкретних проблем кожної людини, що сьогодні вже довела свою результативність.

"Це чи не єдина у країні реформа, яка має свій чіткий початок, проміжковий результат і системний успіх. Цей успіх - у ваших руках. У ваших руках - доля тих людей, які вас обирають", - зазначив Глава Уряду, звертаючись до голів об'єднаних територіальних громад.

"Коли ми розпочинали реформу, завжди запитували, що таке децентралізація, що таке реформа місцевого самоврядування? Зараз можливо пояснити - це нова дорога, якісна інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок, нове підприємство. Це відсутність необхідності кожному з вас їздити в район або область. Це правильна побудована система управління і розподіл фінансових ресурсів для кожного українця, – ось що є децентралізація", - зазначив Володимир Гройсман на початку Форуму.

"Це одна з реформ, яка є людиноцентричною - ми виходимо від конкретних потреб конкретної людини", - додав він.

Прем'єр-міністр зауважив, що був одним з ініціаторів реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади. За його словами, він прийшов до центральної влади у 2014 році, бо "дуже хотів, щоб уся країна розвивалася".

"Розвиток країни не може відбуватися у владних кабінетах у Києві, обласній, районній державній адміністрації. У конкретній громаді мають бути створені усі необхідні інструменти, щоб люди відчули, що вони впливають на життя, що вони можуть його змінювати, а держава створює такі умови, за яких ви отримуєте і повноваження, і ресурси", - наголосив Глава Уряду, звертаючись до голів об'єднаних територіальних громад.

Він нагадав, що 1 квітня 2014 року була ухвалена Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, у 2015 році прийнято Закон України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", розпочато фінансову децентралізацію.

Таким чином було сформовано необхідну мінімальну нормативно-правову базу щодо передачі повноважень громадам, було створено інструмент, який дав можливість їм об'єднуватися для того, щоби ставати сильнішими та отримувати більше ресурсів.

Реформа з децентралізації сповідувала мету "створити належні умови для кожного", дати можливості громадам об'єднатися, щоб стати сильними, створити якісну освіту, охорону здоров'я, місцеве середовище, почати розвивати місцеву економіку, створювати робочі місця. "Сьогодні це є реальністю", - зауважив Володимир Гройсман.

Так, сьогодні змогли об'єднатися вже сотні територіальних громад, зазначив Глава Уряду. Він наголосив, що ті області, які займають лідируючі позиції щодо об'єднання, будуть лідерами економічного зростання в країні.

"В цих областях будуть спроможні громади, у них буде більше бюджетних ресурсів, у них буде кращий інвестиційний клімат, більше робочих місць, вони зможуть більше отримувати коштів в місцевий бюджет, вони зможуть більше реінвестувати у якість життя", - наголосив він.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь